Schrijversvakschool


Vaak gestelde vragen schrijfcursussen


Vaak gestelde vragen

Zijn jullie de 'echte' Schrijversvakschool?

Ja, onze opleiding en cursussen bestaan al ruim dertig jaar en genieten een goede reputatie. De laatste jaren zijn er enkele commerciële initiatieven gestart die verwarring creëren door in hun uitingen onze naam te gebruiken of woorden die daar sterk op lijken ('vakschool voor schrijvers', 'schrijversschool' e.d.), onder andere in gesponsorde zoekresultaten. Laat je dus niet misleiden!

Hoe groot zijn de cursusgroepen?

De cursussen schrijftraining, kort verhaal (proza), essay, poëzie, jeugdliteratuur, scenario en toneel bieden per groep aan maximaal 10 deelnemers een plek.

De cursussen roman, verhalende non-fictie, speelfilm en de masterclass essay zijn er voor de gevorderde schrijver.
De begeleiding is intensiever en vraagt iets meer tijd per cursist, ook in de voorbereiding. Daarom is er in deze groepen ruimte voor maximaal 8 personen.

Wanneer beginnen de cursussen?

Schrijversvakschool biedt in drie lesperioden cursussen aan: in de herfst, in de winter en in het voorjaar. Kijk voor actuele data bij de cursus die je wenst te volgen op onze cursussenpagina.

Wanneer zijn de vakanties?

Zie het vakantierooster voor een overzicht van de vakantiedata.

Wat zijn de kosten?

Alle schrijfcursussen kosten € 475, met uitzondering van de cursussen roman, speelfilm, verhalende non-fictie en de masterclass essay die € 675 kosten. Zie voor meer informatie de pagina Kosten.

Hoe laat begint mijn les?

Avondlessen zijn altijd van 19.00 tot 22.00 uur. Op zaterdagochtend is er les van 10.00 tot 13.00 uur en op zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. Het gebouw is vanaf een halfuur voor aanvang van de lessen toegankelijk.

Ik ben te laat met inschrijven en wil graag alsnog een cursus volgen, kan dit?

Ben je te laat met inschrijven en wil je toch graag een schrijfcursus doen? Soms is er nog plaats. Bel vrijblijvend met 020-2600066 of stuur een e-mail.

Waar is de leslocatie?

Amsterdam: De Nieuwe School, Herengracht 274.

Den Bosch: De Muzerije, Hinthamerstraat 74.

Den Haag: Letterkundig Museum, Prins Willem-Alexanderhof 5.

Rotterdam: Nivonhuis, Dirk Smitsstraat 76.

Zie de pagina locaties voor meer informatie.

Is de leslocatie toegankelijk voor mindervaliden?

De cursussen in Amsterdam worden gegeven in een monumentaal grachtenpand zonder lift. Helaas geldt voor alle lokalen dat het onvermijdelijk is om ten minste één verdieping door middel van traptreden te overbruggen. Indien het voor jou van belang is het aantal traptreden zo veel mogelijk te beperken, vermeld dit dan op je inschrijfformulier onder 'opmerkingen'. De lesruimtes in Den Haag, Den Bosch en Rotterdam zijn wel per lift bereikbaar.

Hoe werkt het onderwijs in groepen?

Een cursusgroep komt achtmaal drie uur bijeen. Daarnaast werkt de cursist zelfstandig. De producten van het thuiswerk worden in de groep besproken. Elke cursist krijgt commentaar op het werk in uitvoering en wordt daarbij op het eigen schrijfniveau aangesproken en gestimuleerd.

Een cursusgroep roman, speelfilm, verhalende non-fictie en masterclass essay telt maximaal acht deelnemers, een cursusgroep kort verhaal (proza), poëzie, toneel, scenario, essay, jeugdliteratuur en schrijftraining maximaal tien.

Bij overintekening binnen de inschrijftermijn vormt de school een of meerdere parallelgroepen met andere docenten. Je krijgt dan de gelegenheid een voorkeur op te geven.

Toelating deeltijdopleiding

De geslaagde afronding van een schrijfcursus kan in principe toegang geven tot de vierjarige deeltijdopleiding; daarbij is het studieadvies van je cursusdocent van doorslaggevend belang. Toch moet je ook na een positief advies van je cursusdocent altijd eigen werk inleveren. Een proeve van je cursuswerk kan volstaan.

Rooster

De schrijfcursussen vinden doordeweeks plaats op maandag- woensdag- of donderdagavonden van19:00 tot 22:00 uur. In het weekend geven wij les op zaterdagochtend van 10:00 tot 13:00 uur, of op zaterdagmiddag van 14:00 tot 17:00 uur.

De dagen en de lesdata staan bij de afzonderlijke cursussen vermeld.

Hoe groot is de werkdruk, en krijgen cursisten huiswerk?

Schrijversvakschool Amsterdam geeft cursisten zicht op hun mogelijkheden. Zo kan men na afloop van één of meer cursussen besluiten om via de vierjarige opleiding het schrijven tot vak te maken, of ontdekken dat schrijven vooral een plezierige hobby moet blijven.

Maar ook als hobby is schrijven op onze school niet vrijblijvend. Evenals voor studenten van de opleiding geldt voor cursisten dat ze zelf de inspanning moeten leveren die nodig is om vat te krijgen op materiaal en vorm. Het is dé manier om je als schrijver te ontwikkelen. Reken dus op een huiswerkdruk van tenminste enkele uren per week.

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input