Vanaf begin mei kun je je inschrijven voor het basisjaar van onze vakopleiding. Ter toelating wordt er werk van je gelezen. Waar let de uit schrijfdocenten bestaande vakcommissie bij dat lezen eigenlijk op? Docent en decaan Maaike Bergstra vertelt.
'Het werk van de aspirant-eerstejaars wordt door drie schrijvers gelezen, juist omdat de meningen vaak uiteenlopen. Dat is in het voordeel van degene die bij ons wil studeren, er ontstaat overleg.
Een geschikte aspirant laat werk zien waaruit taalvaardigheid en originaliteit spreekt. Zitten er mooie, heldere formuleringen tussen, interessante beelden, of een oorspronkelijke gedachte? Heeft iemand gevoel voor drama? En gevoel voor diepgang, stijl, humor?
Daarbij is het belangrijk dat we de indruk krijgen dat iemand openstaat voor groei. Soms lijkt het alsof een schrijver in spe al een sterk idee heeft van hoe schrijven moet, maar iemand moet wél aan het werk willen. En wij moeten zien wat we iemand aan kunnen bieden, we moeten de mogelijkheden zien. Daarnaast krijgen we graag het beeld dat iemand het schrijven niet zo maar even doet. Daar komt de motivatie bij kijken. Heeft iemand een brede culturele belangstelling, is iemand echt geïnteresseerd in het genre dat hij wil beoefenen? Vooral het lezen is natuurlijk heel belangrijk, want schrijven zonder lezen, dat gaat eigenlijk niet. Schrijf in je motivatiebrief dus gerust iets over je literaire voorkeuren.
Het klinkt allemaal veeleisend misschien, maar het werk hoeft zeker niet perfect te zijn, het moet potentie hebben. Toch kun je ontwikkeling niet 100% voorspellen, dus, bij twijfel raden we vaak aan eerst een cursus te volgen. En ja, bij twijfel speelt in het ene jaar de concurrentie een grotere rol dan in het andere: hoe meer inschrijvingen, hoe meer keuze we hebben om uit te selecteren.'