Schrijversvakschool

Docenten

Tjeerd Posthuma

Tjeerd Posthuma

Tjeerd Posthuma (1991) schrijft en bewerkt voor theater, televisie, proza en film. Zijn taal is helder, om niet te zeggen droog, maar zijn personagetekening is psychologisch. Goed gedoseerd en strak bouwt hij spanning op, de wrijving zit in wat juist niet gezegd wordt.

Hij begon met schrijven toen hij zestien was, bij Sesamstraat, studeerde Theaterwetenschap (UvA) en werkte als dramaturg voor Theater Bellevue in Amsterdam. Voor theater schreef hij onder andere The very tired girl, Wat er voorafging aan… Hamlet, Prins van Denemarken en de met de VSCD Gouden Krekel bekroonde jongerenvoorstelling Princess (14+).

Bij Frascati Producties (i.s.m. ITA) schreef Posthuma De Blauwe Akker (2018), een door emotie en angst gedreven dialoog voor zelfdoders: hoe het leven te beëindigen opdat het waarde heeft? En hoe besmettelijk is die doodswens? Op dit moment werkt hij aan Lurk moar! een monoloog voor een angry young man waarin de grenzen worden onderzocht van taal en fatsoen. De tekst werd in maart 2019 gespeeld i.h.k.v. Fraslab, geënsceneerd door Charli Chung.

Eerder ontwikkelde Posthuma bij Frascati samen met Iskra Vuksic i.h.k.v. Frascati Issues #De Onvertelde Stad het onderzoekslab Metroïsme: over de rituelen en een nieuw geloof dat we kunnen putten uit de geschiedenis van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn. In 2016 verscheen Posthuma’s debuutroman Stad van Goud bij Thomas Rap. Daarnaast publiceerde hij onder andere in nrc.next, De Internet Gids, Hollands Maandblad en heeft hij een rubriek in Theatermaker.

 

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42