Schrijversvakschool

Elisabeth van Nimwegen

Actrice Elisabeth van Nimwegen studeerde tot en met het derde jaar aan de vakopleiding van Schrijversvakschool Amsterdam in de richting proza. In oktober 2013 verscheen bij uitgeverij Van Oorschot haar debuutroman, De smaak van ijzer. Begin 2018 verscheen haar tweede roman: Onderdak.

De smaak van ijzer  beschrijft de teloorgang van een bijzondere vriendschap tussen twee jonge vrouwen op de toneelschool. Als aan het einde van het eerste jaar hoofdpersoon Marie door mag naar de acteursopleiding maar Fanny moet vertrekken, komt de symbiotische band die de twee hebben onder druk te staan. Marie kan zich in haar eentje maar moeilijk staande houden op de veeleisende school. Ze worstelt met de overgave die van haar wordt geëist op de toneelvloer en komt in conflict met haar speldocent. Degene die ze moet worden om uit te groeien tot een goede actrice lijkt onverenigbaar met de persoon die ze tot dan toe was. In een even ongemakkelijke als tragische apotheose wordt Marie gedwongen een keuze te maken.

Elisabeth van Nimwegen sleept je mee in haar verhaalwereld om je pas op de laatste bladzijde weer los te laten. Tegen de achtergrond van een toneelschool worden thema's als vriendschap, kunst, erotiek en identiteitsverlies losjes met elkaar verweven. De personages, met humor en nietsontziende eerlijkheid neergezet, blijven je lang na lezing bij.

Vanaf 2014 schreef Elisabeth voor dagblad Trouw. In juni van hetzelfde jaar ontving ze op basis van haar debuut de felbegeerde debutantenbeurs van het Letterenfonds. Met de 10.000 euro die de beurs haar bood, kon ze verder schrijven aan een tweede literair boek.

Nieuws

Nieuwe roman Rob van Essen

In De goede zoon(2018 Atlas Contact) trekt schrijver en docent Rob van Essen de lezer een omgeving in die dystopische trekken...

Lees verder

Aswoensdag van Hanneke Hendrix

Docent proza en schrijftraining Hanneke Hendrix schreef Aswoensdag (uitgeverij De Geus).
Marit is bezig met een laatste ivf-poging, wanneer ze terugkeert naar...

Lees verder

Bakvis van Daniël Rovers

In de onlangs verschenen essaybundel Bakvis(uitgeverij Wereldbibliotheek) schrijft docent essay en proza Daniël Rovers over boeken die hem in zijn jongste...

Lees verder

Meer nieuws

Gilles van der Loo, auteur

"Ik zou veel meer tijd nodig gehad hebben om beter te worden als ik het alleen had moeten doen."

Eva van Esch, auteur

"Dankzij de Schrijversvakschool hoefde ik niet te leuren met mijn manuscript."

Hans Hogenkamp, directeur

"We zien vaak dat studenten in het laatste jaar een boek afronden, via ons in contact komen met een uitgeverij en dan debuteren."

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input

Realisatie website: WebLab42