Schrijversvakschool

Kort verhaal

Vanaf 17 februari 2023 is de tentoonstelling Ik, Joods?! te zien in het Joods Museum in Amsterdam.
In de tentoonstelling maken bezoekers kennis met Joodse Nederlanders die zich in persoonlijke documenten uiten over hun Joodse identiteit.
Maar wat is eigenlijk die identiteit? Documenten uit vier eeuwen, waaronder brieven, laten zien dat er meer dan één antwoord is op deze vraag.


Speciaal voor bezoekers van Ik, Joods?! organiseert het Joods Museum een workshop briefschrijven door Dido Michielsen.

Zo gewoon is het om elkaar even te appen, mailen of posten, dat we bijna zouden vergeten dat een brief ooit dé manier was om met elkaar te communiceren. Soms legden de woorden duizenden kilometers af en waren maanden onderweg, en werd er reikhalzend uitgekeken naar dit teken van leven.

Omdat een brief meestal aan één persoon is gericht, zou het van alle schrijfgenres wel eens de meest intieme kunnen zijn. In ieder geval is het een veelzijdige: zoveel gevoelens als we hebben, zoveel vormen zijn er, gericht aan een geachte, beste of liefste lezer.
De louter informatieve tegenover de liefdesbrief. De eerste tegenover de laatste. En dan de speciale vormen: de polemische brief, of degene die gericht is aan een groep. En wat wil je kwijt aan god, een dierbare overledene, een onbekende misschien?

Tijdens de workshop Ik schrijf je ga jij drie uur lang met schrijfster Dido Michielsen jouw eigen brief schrijven. Voor wie is die bedoeld? Wat wil je vertellen? De workshop gaat niet zozeer om technische verdieping, maar helpt je om te durven, nuances in je toon aan te brengen en je gedachtegang te verhelderen. Misschien heb je een speciale band met het onderwerp van de tentoonstelling, maar dit is geen vereiste.

Over Dido Michielsen
Zij schreef diverse non-fictie boeken, voordat zij op 3 september 2019 debuteerde met haar roman Lichter dan ik. Hiermee won ze de Boekhandelsprijs 2020 en belandde op de longlist van de Libris Literatuurprijs en de shortlist van de Hebban debuutprijs 2020.
In oktober 2022 verscheen haar tweede roman: Engel en kinnari, het vervolg op Lichter dan ik.
De workshop Ik schrijf je werd in 2022 door haar ontwikkelt, in opdracht van de Schrijversvakschool en het Rijksmuseum.

Workshop Ik schrijf je door Dido Michielsen
Eénmalige workshop briefschrijven in het Joods Historisch Museum
Zondag 2 april 2023 13:30 tot 16:30 uur met maximaal 10 deelnemers
Kosten: 15 euro

Wil je mee doen? Schrijf je in bij het Joods Museum. Tickets vind je hier.

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42