Schrijversvakschool

De goede dood - Klaas ten Holt

De goede dood

De tweede roman van docent Klaas ten Holt, De goede dood (uitgeverij Podium), ligt vanaf deze maand in de boekhandel. Euthanasie speelt op een originele en provocatieve manier een rol, waarbij de roman laat zien dat de geschiedenis niet altijd zwart-wit is en dat keuzes maken een stuk lastiger is dan je denkt.

Nadat Franz Czekalski, een jonge arts, een baan vindt in het provinciestadje Houweningen verhuist hij er met zijn vader naartoe. Zijn vader, die naast wereldberoemd operazanger, ook pionier van de Broederbond was; een fascistische beweging van het eerste uur, is licht dementerende. Ondanks het respect voor Franz' vader informeren de inwoners soms beleefd, soms dwingend waarom Franz voor hem blijft zorgen.
Klaas ten Holt voert in deze meeslepende, schrijnende, subtiel geestige en intense roman de spanning meesterlijk op. De verhoudingen in het dorp worden steeds gecompliceerder, waarbij Franz voor lastige keuzes komt te staan.

'Een spannend (...) vervreemdend boek. Hoogst vermakelijk. Schunnig, ook. (...) Ja, ik moest zo nu en dan ontzettend lachen.'
Lidewijde Paris in Opium over Hotel Alfabet.

'Sneeuw, absurdisme, verval, gefilosofeer - als je dit ziet als een Russische roman valt alles op zijn plek. (...)
Een boek als een postmoderne opera.'
Hebban over Hotel Alfabet.

Klaas ten Holt (1960) is schrijver, componist en geeft les aan De Schrijversvakschool en het Conservatorium in Groningen. Hij schreef een column in Het Parool. De columns verschenen gebundeld in De complete weduwnaar (2014). In 2018 volgde zijn romandebuut Hotel Alfabet.

Nieuws

De Schrijversvakschool, Leeuwarden UNESCO, City of Literature en Tresoar, bundelen de krachten voor de opleidingsmogelijkheden van Friese (aspirant-)schrijvers.
De organisaties werken...

Oud-studente Melani Reumers schreef de essaybundel De wereld een lichaam (Van Oorschot, 2024), haar debuut.

Het lichaam dat in deze bundel essays centraal...

Ze won al de Johan Polak Poëzie Prijs, een nieuwe jaarlijkse onderscheiding voor een dichtbundel, waaraan een bedrag van 50.000 euro...

Annemarie Wisse studeerde succesvol af met het door haar geschreven toneelstuk In De Lift.
Binnenkort gaat het in première, gespeeld door theatergroep...

Meer nieuws

Vul een geldig e-mailadres in!
Vul uw voornaam in.
Vul uw achternaam in.
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42