Schrijversvakschool


Vaak gestelde vragen schrijfcursussen


Vaak gestelde vragen

Welk niveau moet ik hebben om een cursus te kunnen doen?

Iedereen kan beter leren schrijven. Onze cursussen zijn dan ook in principe geschikt voor je als je de Nederlandse taal goed beheerst en de drang voelt om te schrijven. Alleen voor de cursussen roman, verhalende non-fictie en speelfilm dien je al voldoende schrijfervaring te hebben. Neem contact met ons op om te overleggen of de cursus geschikt voor je is, of geef je schrijfervaring aan op je inschrijfformulier.

Zijn jullie de 'echte' Schrijversvakschool?

Ja, onze opleiding en cursussen bestaan al ruim dertig jaar en genieten een goede reputatie. De laatste jaren zijn er enkele commerciële initiatieven gestart die verwarring creëren door in hun uitingen onze naam te gebruiken of woorden die daar sterk op lijken ('vakschool voor schrijvers', 'schrijversschool' e.d.), onder andere in gesponsorde zoekresultaten. Laat je dus niet misleiden!

Wanneer ben ik ingeschreven voor een cursus?

Je staat voor de cursus ingeschreven zodra wij je betaling hebben ontvangen. Na ontvangst van je aanmelding via de website ontvang je per e-mail een factuur, die je kunt voldoen met een bankoverschrijving of via iDeal (aanbevolen). De factuur dient uiterlijk twee weken voor aanvang van de cursus te zijn voldaan, anders komt je aanmelding automatisch te vervallen.

Is het zeker dat ik mee kan doen met de cursus?

Wij doen ons uiterste best iedereen die zich op tijd inschrijft een plaats te bieden. Toch kan het ook bij tijdige inschrijving voorkomen dat een cursus vol zit. Je krijgt daarover zo spoedig mogelijk bericht en je betaling wordt teruggestort. Plaatsing geschiedt op volgorde van inschrijving (dat gelijk is aan het moment van betaling), dus hoe eerder je de factuur voldoet, hoe kleiner het risico dat er misschien geen plaats meer voor je is bij de cursus.

Kan mijn factuur naar een organisatie, bijv. een bedrijf?

Het aanmeldformulier biedt de mogelijkheid een afwijkend factuuradres op te geven, bijvoorbeeld als een bedrijf of organisatie de factuur voor je gaat betalen. Ook dan geldt nog steeds dat je pas bent ingeschreven op het moment dat de factuur is voldaan. De ervaring leert dat grotere organisaties vaak traag zijn met betalen, waardoor je deelname aan de cursus in gevaar kan komen. Als je niet zeker weet of je factuur op tijd betaald zal worden, raden we je aan de factuur in eerste instantie zelf te voldoen. Zodra wij dan een tweede betaling voor je factuur ontvangen, storten we de eerste betaling meteen naar jou terug.

Kan ik een docent kiezen?

Bij overintekening binnen de inschrijftermijn vormt de school een of meerdere parallelgroepen met andere docenten. Iedere docent heeft zijn eigen groep. Bij sommige cursussen staan al meerdere docenten vermeld, het is dan op voorhand al zeker dat er meerdere groepen zullen worden gevormd voor die cursus.
Als er meerdere docenten zijn, krijg je altijd de gelegenheid een voorkeur op te geven. Ook hierbij geldt dat voorkeuren worden gehonoreerd in volgorde van het moment van inschrijving, dat gelijk is aan het moment van betaling (de datum van aanmelding via de site speelt dus geen rol). Indien wij je voorkeur niet kunnen honoreren, en je niet bij een andere docent geplaatst wilt worden, heb je recht op volledige restitutie van het cursusgeld.

Hoe zit het met annuleren?

Een aanmelding kan te allen tijde kosteloos worden ingetrokken. Aanmeldingen waarvan de factuur niet op tijd wordt betaald komen automatisch te vervallen, maar indien je hebt besloten van deelname af te zien, stellen we een bericht op prijs.
In je hebt betaald en dus bent ingeschreven kun je tot twee weken voor de dag van de eerste cursusbijeenkomst kosteloos annuleren. Je krijgt dan het volledige cursusbedrag teruggestort. Indien je minder dan twee weken voor het begin van de cursus annuleert, maar nog voor de dag van de eerste cursusbijeenkomst, krijg je 75% van het cursusbedrag retour. Op de dag van de eerste cursusbijeenkomst of nog later is annuleren niet meer mogelijk.
Annuleren kan per e-mail of telefonisch. Je ontvangt een bevestiging van je annulering per e-mail.

Hoe groot zijn de cursusgroepen?

De groepen bij de cursussen schrijftraining, kort verhaal (proza), essay, poëzie, jeugdliteratuur, scenario en toneel bestaan uit maximaal 10 deelnemers.

De cursussen roman, verhalende non-fictie, speelfilm en de masterclass essay zijn er voor de gevorderde schrijver.
De begeleiding is intensiever en vraagt iets meer tijd per cursist, ook in de voorbereiding. Daarom is er in deze groepen ruimte voor maximaal 8 personen.

Wanneer beginnen de cursussen?

De Schrijversvakschool biedt in drie perioden cursussen aan: in de herfst, in de winter en in het voorjaar. Kijk voor actuele lesdata op de pagina van de cursus die je wenst te volgen.

Wanneer zijn de vakanties?

Zie het vakantierooster voor een overzicht van de vakantiedata.

Wat zijn de kosten?

Alle schrijfcursussen kosten € 475, met uitzondering van de cursussen roman, speelfilm, verhalende non-fictie en de masterclass essay die € 675 kosten. Zie voor meer informatie de pagina Kosten.

Kan ik het bedrag voor een cursus in termijnen betalen?

Nee, bij een cursus is gespreide betaling helaas niet mogelijk.

Hoe laat begint mijn les?

Avondlessen zijn altijd van 19.00 tot 22.00 uur. Op zaterdagochtend is er les van 10.00 tot 13.00 uur en op zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. Het gebouw is vanaf een halfuur voor aanvang van de lessen toegankelijk.

Ik ben te laat met inschrijven en wil graag alsnog een cursus volgen, kan dit?

Ook na de uiterste inschrijfdatum kun je je nog inschrijven, je kunt dan uiteraard alleen deelnemen als er nog plaats is. Je kunt altijd contact met ons opnemen om te informeren of er nog plaats is bij een bepaalde cursus. Bel vrijblijvend met 020-2600066 of stuur een e-mail.

Waar is de leslocatie?

Amsterdam: De Nieuwe School, Herengracht 274.

Den Bosch: De Muzerije, Hinthamerstraat 74.

Den Haag: Letterkundig Museum, Prins Willem-Alexanderhof 5.

Rotterdam: Nivonhuis, Dirk Smitsstraat 76.

Zie de pagina locaties voor meer informatie.

Is de leslocatie toegankelijk voor mindervaliden?

De cursussen in Amsterdam worden gegeven in een monumentaal grachtenpand zonder lift. Helaas geldt voor alle lokalen dat het onvermijdelijk is om ten minste één verdieping door middel van traptreden te overbruggen. Indien het voor jou van belang is het aantal traptreden zo veel mogelijk te beperken, vermeld dit dan op je inschrijfformulier onder 'opmerkingen'. De lesruimtes in Den Haag, Den Bosch en Rotterdam zijn wel per lift bereikbaar.

Hoe werkt het onderwijs in groepen?

Een cursusgroep komt achtmaal drie uur bijeen. Daarnaast werkt de cursist zelfstandig. De producten van het thuiswerk worden in de groep besproken. Elke cursist krijgt commentaar op het werk in uitvoering en wordt daarbij op het eigen schrijfniveau aangesproken en gestimuleerd.

Een cursusgroep roman, speelfilm, verhalende non-fictie en masterclass essay telt maximaal acht deelnemers, een cursusgroep kort verhaal (proza), poëzie, toneel, scenario, essay, jeugdliteratuur en schrijftraining maximaal tien.

Bij overintekening binnen de inschrijftermijn vormt de school een of meerdere parallelgroepen met andere docenten. Je krijgt dan de gelegenheid een voorkeur op te geven.

Kan ik na een cursus worden toegelaten tot de opleiding?

De afronding van een schrijfcursus geeft geen garantie op toelating tot de vierjarige deeltijdopleiding; ook oud-cursisten dienen de toelatingsprocedure te doorlopen en werk in te zenden. Uiteraard kan dat werk zijn dat in de cursus tot stand is gekomen. Vermeld in je motivatiebrief altijd welke cursus(sen) je hebt gevolgd en bij welke docent. Bij twijfel omtrent toelating zal de toelatingscommissie contact opnemen met je cursusdocent. Zijn of haar oordeel kan van doorslaggevend belang zijn.
Het vermelden van je cursusdocent(en) geeft ons ook de gelegenheid te voorkomen dat je in het basisjaar opnieuw van dezelfde docent les krijgt.

Hoe groot is de werkdruk, en krijgen cursisten huiswerk?

Voor alle cursussen geldt dat er schrijfopdrachten worden gegeven waar de deelnemers thuis aan dienen te werken. Evenals voor studenten van de opleiding geldt voor cursisten dat ze zelf de inspanning moeten leveren die nodig is om vat te krijgen op materiaal en vorm. Reken dus op een huiswerkdruk van ten minste enkele uren per week. Algemeen gesproken geldt: hoe meer tijd je thuis aan de opdrachten besteedt, hoe meer je van de cursus zult leren.

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input