Schrijversvakschool

Nieuws

Alweer een prijs voor Kira

Alweer een prijs voor Kira

Kira Wuck (33) heeft met haar debuutbundel Finse meisjes de Eline van Haaren-prijs 2013 gewonnen, een vijfjaarlijkse dichtprijs. De oud-studente won eerder al de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2013 voor haar debuutbundel, en ook viel haar eerder dit jaar een nominatie voor de C. Buddingh’-prijs ten deel, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut.

Naast Kira waren ook de dichteressen Sylvie Marie (Toen je mij ten huwelijk vroeg, Vrijdag) en Lieke Marsman (Wat ik mijzelf graag voorhoud, Van Oorschot) genomineerd voor de Eline. 
Kira ontvangt een geldprijs van 1250 euro en een kunstwerk van Aris de Bakker. De jury bestond dit jaar, naast voorzitter Vera Wijnker, uit Anna Enquist, Neeltje Maria Min en Elly de Waard.

In 2009 studeerde dichteres Kira Wuck af in de richting poezie. Met een verlegen stem maar met expressieve armbewegingen nam ze vanaf het podium in Perdu afscheid van onze school. Vanaf 2011 stond ze voortdurend in de schijnwerpers, onder andere als winnaar van het NK Poetry Slam en van de jaarfinale van Festina Lente. Hollands Maandblad kende haar een ruimhartige werkbeurs toe en twee van haar gedichten werden verkozen voor de top 100 van de Nationale Türingprijs. En wat zei de schrijfster zelf over deze eerste successen?: "Het is dus eindelijk van start gegaan."

Tussen haar vele optredens door, van het Boekenbal en Lowlands tot het WK Poetry Slam in Parijs, heeft ze in stilte aan haar bundel gewerkt. Eind september 2012 verscheen haar debuut Finse Meisjes. 'De leukste mannen eten hun biefstuk rauw,' luidt een van de talloze krachtige beginregels van de bundel Finse meisjes (uitgeverij Podium), om te vervolgen met: 'dat weet zelfs een vegetariër'. Ineens was ze er. Kira Wuck, een dichteres met een zeer eigen, verfrissende en absurdistische stem.

Quotes uit de pers

'een bundel met prachtige overtuigende zinnen, die je keer op keer wilt herhalen om ze langzaam tot je door te laten dringen' Erik Jan Harmens

'Sterke gedichten.' Menno Wigman

'Soms gebeurt het dat regels uit een gedicht weer "aankloppen" terwijl de dichtbundel al in de kast staat: Kira Wuck schrijft zulke regels.' Wim Brands

Wil je meer weten over deze schrijfster: www.kirawuck.nl

Nieuws

De Schrijversvakschool, Leeuwarden UNESCO, City of Literature en Tresoar, bundelen de krachten voor de opleidingsmogelijkheden van Friese (aspirant-)schrijvers.
De organisaties werken...

Oud-studente Melani Reumers schreef de essaybundel De wereld een lichaam (Van Oorschot, 2024), haar debuut.

Het lichaam dat in deze bundel essays centraal...

Ze won al de Johan Polak Poëzie Prijs, een nieuwe jaarlijkse onderscheiding voor een dichtbundel, waaraan een bedrag van 50.000 euro...

Annemarie Wisse studeerde succesvol af met het door haar geschreven toneelstuk In De Lift.
Binnenkort gaat het in première, gespeeld door theatergroep...

Meer nieuws

Vul een geldig e-mailadres in!
Vul uw voornaam in.
Vul uw achternaam in.
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42