Schrijversvakschool

Nieuws

Awater Poëzieprijs voor Sasja Janssen

Sasja Janssen wint Awater Poëzieprijs met bundel Virgula

De gezamenlijke poëziekritiek heeft de bundel Virgula gekozen als beste dichtbundel van het afgelopen jaar. Dichter en docent Sasja Janssen wint hiermee de Awater Poëzieprijs 2021 en een bedrag van 500 euro.

Dat bedrag is weliswaar bescheiden, maar de symbolische waarde van de prijs is groot: ze representeert de waardering van de gezamenlijke poëziekritiek. Voor de toekenning van de prijs is een keur aan beroepslezers (medewerkers van o.m. de Volkskrant, Het Parool, De Standaard, De Morgen, Het Liegend Konijn, Poëziekrant en Awater) gevraagd een top-3 samen te stellen van dichtbundels uit het afgelopen jaar. Aan de hand van deze lijstjes kregen de bundels punten toegekend. Na telling eindigde Virgula van Sasja Janssen op nummer 1.

Een aantal citaten uit de meegeleverde begeleidende juryverslagen: ‘Bedwelmende gedichten’, ‘broeierig, rauw en nietsontziend.’ ‘Rijke beelden die je grijpen en niet meer loslaten.’ ‘Bijzonder strak gecomponeerde bundel, waarbinnen de poëzie alle kanten uitschiet.’

Op woensdagavond 2 februari a.s., aan het eind van de Poëzieweek, zal de traditionele Awater Poëzieprijs Mok worden uitgereikt in Perdu te Amsterdam.

- Virgula (Querido 2021) Awater Poëzieprjs 2021, en nominatie Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022.

- Vijf sterren in De Volkskrant en nummer 25 van de top-51 van de beste boeken van het jaar 2021 volgens de Volkskrant.

- Een van de beste boeken van het jaar in De Groene Amsterdammer!

 

Nieuws

De Schrijversvakschool, Leeuwarden UNESCO, City of Literature en Tresoar, bundelen de krachten voor de opleidingsmogelijkheden van Friese (aspirant-)schrijvers.
De organisaties werken...

Oud-studente Melani Reumers schreef de essaybundel De wereld een lichaam (Van Oorschot, 2024), haar debuut.

Het lichaam dat in deze bundel essays centraal...

Ze won al de Johan Polak Poëzie Prijs, een nieuwe jaarlijkse onderscheiding voor een dichtbundel, waaraan een bedrag van 50.000 euro...

Annemarie Wisse studeerde succesvol af met het door haar geschreven toneelstuk In De Lift.
Binnenkort gaat het in première, gespeeld door theatergroep...

Meer nieuws

Vul een geldig e-mailadres in!
Vul uw voornaam in.
Vul uw achternaam in.
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42