Schrijversvakschool

Jan Hanlo Essayprijs

Tweedejaars wint Jan Hanlo Essayprijs Klein 2023

De Jan Hanlo Essayprijs Klein 2023 voor het beste nog niet eerder gepubliceerde essay bij het thema ‘Over het understatement’ ging naar tweedejaarsstudent Maris van der Meij voor haar essay Voorbij de geweldige jaren tachtig. Zij ontvangt een geldbedrag van € 1.500 en een trofee.

Uit het juryrapport:

In Voorbij de geweldige jaren tachtig vraagt Maris van der Meij zich af waarom zij de jaren tachtig mist, en ook: waarom heel Nederland dat lijkt te doen. In afgemeten blokjes doet ze alsof dat verschillende vragen zijn, en ze lijken ook verschillende antwoorden te hebben. Het persoonlijke drama waardoor die periode zo onmogelijk ver weg voelt, wordt subtiel aangeduid; de culturele nostalgie ontleedt ze in groot, gretig detail. Wat ze als kind niet wist, weet ze nu: het verdriet zat al in de liedjes, reality shows laten vooral zien hoe slecht mensen met elkaar kunnen samenleven: in feite bereidde de wereld zich voor op het individualisme dat internet en vooral smartphone met zich meebrachten. De woordspeling met ‘smart’ balanceert op de grens van de subtiliteit die Van der Meij in de rest van haar essay trefzeker weet te vinden.

Het essay van Van der Meij wordt binnenkort gepubliceerd in De Groene Amsterdammer.

Nieuws

Student Jolanda Treffers wint Renate Dorrestein Prijs 2023

Vierdejaars Jolanda Treffers won onlangs de eerste prijs bij de Renate Dorrestein Prijs 2023, met het verhaal Skjaeld. 
De prijs werd...

Lees verder

LimnisaHilde Onis wint Limnisa verhalenwedstrijd 2023

Elke zomer organiseert de schrijforganisatie Limnisa een verhalenwedstrijd voor beginnend talent. Dit jaar werd de eerste prijs gewonnen door derdejaarsstudent Hilde Onis...

Lees verder

Luuk Imhann, auteur podcast NagasakiPodcast Nagasaki

Op het lijstje favoriete podcasts van nu van NRC staat de audiofilm Nagasaki van docent Luuk Imhann.

'In de fictievertelling Nagasaki...

Lees verder

Meer nieuws

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42