Schrijversvakschool

Niña Weijers wint Anton Wachterprijs 2014

Niña Weijers wint Anton Wachterprijs 2014

Oud-cursiste Niña Weijers (De consequenties, roman, Atlas Contact 2014) wint de Anton Wachterprijs 2014, een tweejaarlijkse prijs voor het beste literaire debuut. De prijs is vernoemd naar de hoofdfiguur in de autobiografisch getinte romancyclus van de auteur Simon Vestdijk, en dient als stimulans voor de wording van literair talent in Nederland en Vlaanderen en wordt voor de 19e maal uitgereikt.

De andere genomineerden waren oud-studente Pauline Genee (Duel met paard), Shira Keller (M.), Bertram Koeleman (De huisvriend) en Nina Polak (We zullen niet te pletter slaan).

De jury bestond uit Joke Linders, Judith Uyterlinde, Kees 't Hart, Maarten 't Hart en Geart de Vries (voorzitter). Er waren deze keer 93 inzendingen.

Eerdere winnaars zijn onder anderen Frans Kellendonk, A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Arnon Grunberg en Peter Buwalda, die de prijs 2 jaar geleden ontving.

Niña Weijers studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin. Ze schreef korte verhalen en essays voor diverse tijdschriften en in 2010 won zij de schrijfwedstrijd Write Now! Van 2009-2014 werkte ze als programmamaker bij Academisch-cultureel centrum SPUI25 te Amsterdam. Ze is redacteur bij De Gids, schrijft voor De Groene Amsterdammer (recensies en een online-column) en maakt samen met Simone van Saarloos de talkshow Weijers & Van Saarloos.

Hoofdpersoon in De consequenties is de 28-jarige performancekunstenares Minnie Panis, ooit een piepkleine couveusebaby en ternauwernood levensvatbaar verklaard. Met haar eigen leven als basismateriaal maakt Minnie van de werkelijkheid een laboratorium. Ze staat aan de vooravond van een experiment dat wel eens het hoogtepunt van haar oeuvre kan worden, wanneer het verleden zich aandient in de vorm van een brief en een serie eigenaardige déjà vu’s. Hoe ver kan ze de realiteit manipuleren zonder zichzelf te verliezen?

 

Nieuws

De Schrijversvakschool, Leeuwarden UNESCO, City of Literature en Tresoar, bundelen de krachten voor de opleidingsmogelijkheden van Friese (aspirant-)schrijvers.
De organisaties werken...

Oud-studente Melani Reumers schreef de essaybundel De wereld een lichaam (Van Oorschot, 2024), haar debuut.

Het lichaam dat in deze bundel essays centraal...

Ze won al de Johan Polak Poëzie Prijs, een nieuwe jaarlijkse onderscheiding voor een dichtbundel, waaraan een bedrag van 50.000 euro...

Annemarie Wisse studeerde succesvol af met het door haar geschreven toneelstuk In De Lift.
Binnenkort gaat het in première, gespeeld door theatergroep...

Meer nieuws

Vul een geldig e-mailadres in!
Vul uw voornaam in.
Vul uw achternaam in.
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42