Schrijversvakschool

Nieuws

De goede dood - Klaas ten Holt

De goede dood

De tweede roman van docent Klaas ten Holt, De goede dood (uitgeverij Podium), ligt vanaf deze maand in de boekhandel. Euthanasie speelt op een originele en provocatieve manier een rol, waarbij de roman laat zien dat de geschiedenis niet altijd zwart-wit is en dat keuzes maken een stuk lastiger is dan je denkt.

Nadat Franz Czekalski, een jonge arts, een baan vindt in het provinciestadje Houweningen verhuist hij er met zijn vader naartoe. Zijn vader, die naast wereldberoemd operazanger, ook pionier van de Broederbond was; een fascistische beweging van het eerste uur, is licht dementerende. Ondanks het respect voor Franz' vader informeren de inwoners soms beleefd, soms dwingend waarom Franz voor hem blijft zorgen.
Klaas ten Holt voert in deze meeslepende, schrijnende, subtiel geestige en intense roman de spanning meesterlijk op. De verhoudingen in het dorp worden steeds gecompliceerder, waarbij Franz voor lastige keuzes komt te staan.

'Een spannend (...) vervreemdend boek. Hoogst vermakelijk. Schunnig, ook. (...) Ja, ik moest zo nu en dan ontzettend lachen.'
Lidewijde Paris in Opium over Hotel Alfabet.

'Sneeuw, absurdisme, verval, gefilosofeer - als je dit ziet als een Russische roman valt alles op zijn plek. (...)
Een boek als een postmoderne opera.'
Hebban over Hotel Alfabet.

Klaas ten Holt (1960) is schrijver, componist en geeft les aan De Schrijversvakschool en het Conservatorium in Groningen. Hij schreef een column in Het Parool. De columns verschenen gebundeld in De complete weduwnaar (2014). In 2018 volgde zijn romandebuut Hotel Alfabet.

Nieuws

Eerder verscheen van docent en oud-student Dorien Dijkhuis een poëziebundel, Waren we dieren (uitgeverij Nieuw Amsterdam 2019). Niet gek dat...

Van docent poëzie en schrijftraining Sasja Janssen verscheen onlangs Mijn vader zegt entropie mijn moeder logica (uitgeverij Querido 2024).

Hoe betrap je...

Oud-student Maria Kager studeerde in 2023 af in de richting proza. In januari verscheen haar debuutroman, De buitengewoon geslaagde opvoeding van Frida Wolf...

Meer nieuws

Vul een geldig e-mailadres in!
Vul uw voornaam in.
Vul uw achternaam in.
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42