Schrijversvakschool

 

erikDichter, essayist en romancier Erik Menkveld is zondag 30 maart 2014 plotseling overleden. Sinds een aantal jaren doceerde Erik poëzie bij de lees- en kijkblokken. We gaan een absolute kenner en bevlogen liefhebber missen. Erik voelde zich thuis bij Schrijversvakschool Amsterdam, de school voelde zich thuis bij Erik.

Dit berichtte Nrc.nl:

Menkvelds romandebuut Het grote zwijgen werd bekroond met de Academica Literatuurprijs 2012.

Erik Menkveld, in de jaren tachtig en negentig als redacteur werkzaam voor verschillende Nederlandse uitgeverijen, hield zich sinds 2002 fulltime met schrijven bezig.

BIJNA DICHTER DES VADERLANDS
Menkveld debuteerde in 1997 als dichter met De karpersimulator (Uitgeverij De Bezige Bij). Met zijn debuutbundel kwam hij terecht op de shortlist van de VSB Poëzieprijs, de grootste Nederlandse poëzieprijs. In 2008 was Menkveld in de race voor de verkiezing van Dichter des Vaderlands, een term die overigens door Menkveld zelf is bedacht.

In 2011 verscheen zijn romandebuut Het grote zwijgen, een historische roman over de Amsterdamse muziekwereld van het begin van de twintigste eeuw. Hij won er de Academica Literatuurprijs 2012 mee, een debutantenprijs.

STUDIEUS EN WARMBLOEDIG
Het grote zwijgen vormde een ‘belangrijke stap in zijn schrijverscarrière’, schrijft Menkvelds uitgever Van Oorschot in een persbericht:

“Het toonde de schrijver Menkveld ook in optima forma: studieus en warmbloedig. Erik Menkveld deelde zijn grote kennis op velerlei cultureel gebied graag met anderen, was ruimhartig met lof, eerlijk in zijn kritiek en de zeer originele zienswijze, die zijn poëzie zo kenmerkt maakten zijn schrijverschap in toenemende mate indrukwekkend.”

Menkveld overleed aan een hartstilstand. Hij laat een vrouw en drie kinderen achter. Menkveld wordt aanstaande vrijdag in Amsterdam begraven.

 

 

Nieuws

De Schrijversvakschool, Leeuwarden UNESCO, City of Literature en Tresoar, bundelen de krachten voor de opleidingsmogelijkheden van Friese (aspirant-)schrijvers.
De organisaties werken...

Oud-studente Melani Reumers schreef de essaybundel De wereld een lichaam (Van Oorschot, 2024), haar debuut.

Het lichaam dat in deze bundel essays centraal...

Ze won al de Johan Polak Poëzie Prijs, een nieuwe jaarlijkse onderscheiding voor een dichtbundel, waaraan een bedrag van 50.000 euro...

Annemarie Wisse studeerde succesvol af met het door haar geschreven toneelstuk In De Lift.
Binnenkort gaat het in première, gespeeld door theatergroep...

Meer nieuws

Vul een geldig e-mailadres in!
Vul uw voornaam in.
Vul uw achternaam in.
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42