Schrijversvakschool

Nieuws

Jan Hanlo Essayprijs

Tweedejaars wint Jan Hanlo Essayprijs Klein 2023

De Jan Hanlo Essayprijs Klein 2023 voor het beste nog niet eerder gepubliceerde essay bij het thema ‘Over het understatement’ ging naar tweedejaarsstudent Maris van der Meij voor haar essay Voorbij de geweldige jaren tachtig. Zij ontvangt een geldbedrag van € 1.500 en een trofee.

Uit het juryrapport:

In Voorbij de geweldige jaren tachtig vraagt Maris van der Meij zich af waarom zij de jaren tachtig mist, en ook: waarom heel Nederland dat lijkt te doen. In afgemeten blokjes doet ze alsof dat verschillende vragen zijn, en ze lijken ook verschillende antwoorden te hebben. Het persoonlijke drama waardoor die periode zo onmogelijk ver weg voelt, wordt subtiel aangeduid; de culturele nostalgie ontleedt ze in groot, gretig detail. Wat ze als kind niet wist, weet ze nu: het verdriet zat al in de liedjes, reality shows laten vooral zien hoe slecht mensen met elkaar kunnen samenleven: in feite bereidde de wereld zich voor op het individualisme dat internet en vooral smartphone met zich meebrachten. De woordspeling met ‘smart’ balanceert op de grens van de subtiliteit die Van der Meij in de rest van haar essay trefzeker weet te vinden.

Het essay van Van der Meij wordt binnenkort gepubliceerd in De Groene Amsterdammer.

Nieuws

De Schrijversvakschool, Leeuwarden UNESCO, City of Literature en Tresoar, bundelen de krachten voor de opleidingsmogelijkheden van Friese (aspirant-)schrijvers.
De organisaties werken...

Oud-studente Melani Reumers schreef de essaybundel De wereld een lichaam (Van Oorschot, 2024), haar debuut.

Het lichaam dat in deze bundel essays centraal...

Ze won al de Johan Polak Poëzie Prijs, een nieuwe jaarlijkse onderscheiding voor een dichtbundel, waaraan een bedrag van 50.000 euro...

Annemarie Wisse studeerde succesvol af met het door haar geschreven toneelstuk In De Lift.
Binnenkort gaat het in première, gespeeld door theatergroep...

Meer nieuws

Vul een geldig e-mailadres in!
Vul uw voornaam in.
Vul uw achternaam in.
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42