Schrijversvakschool

Nieuws

Roos van Rijswijk wint Charlotte Köhler Stipendium Proza

Roos van Rijswijk wint Charlotte Köhler Stipendium Proza

Het Charlotte Köhler Stipendium 2023, een aanmoedigingstoelage voor literair talent, wordt dit jaar toegekend aan schrijver en docent Schrijversvakschool Roos van Rijswijk. Zij krijgt het stipendium van € 5000,- voor haar verhalenbundel De dwaler (Querido 2021).

De jury, bestaande uit Rinske Hillen (schrijver), Toef Jaeger (schrijver en redacteur NRC Handelsblad) en Jacqueline Bel (hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde), benadrukt de belofte die in het werk van Van Rijswijk verscholen ligt, ‘een belofte van een verrassend oeuvre’.

Uit het juryrapport:
“De jury kent het stipendium toe aan Roos van Rijswijk niet alleen omdat ze mooi kan vertellen of omdat haar stijl bij vlagen die van een dichter is. Ook niet alleen omdat ze met weinig middelen hele werelden neerzet. En ook niet alleen omdat ze de wereld met spot beziet in haar werk, de lezer soms hardop laat lachen en met ironische blik oog houdt voor tragiek. Het gaat om de combinatie van al deze dingen waardoor Roos van Rijswijk een opvallend origineel auteur is, die de wereld van de lezer weet te kantelen in verwondering.”

Nieuws

De roman Goudjakhals van docent Julien Ignacio (uitgeverij Van Oorschot) is voor de Amarte Literatuurprijs genomineerd.

De prijs bestaat uit een substantiël...

Eerder verscheen van docent en oud-student Dorien Dijkhuis een poëziebundel, Waren we dieren (uitgeverij Nieuw Amsterdam 2019). Niet gek dat...

Van docent poëzie en schrijftraining Sasja Janssen verscheen onlangs Mijn vader zegt entropie mijn moeder logica (uitgeverij Querido 2024).

Hoe betrap je...

Meer nieuws

Vul een geldig e-mailadres in!
Vul uw voornaam in.
Vul uw achternaam in.
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42