Schrijversvakschool

Nieuws

Roos van Rijswijk wint Charlotte Köhler Stipendium Proza

Roos van Rijswijk wint Charlotte Köhler Stipendium Proza

Het Charlotte Köhler Stipendium 2023, een aanmoedigingstoelage voor literair talent, wordt dit jaar toegekend aan schrijver en docent Schrijversvakschool Roos van Rijswijk. Zij krijgt het stipendium van € 5000,- voor haar verhalenbundel De dwaler (Querido 2021).

De jury, bestaande uit Rinske Hillen (schrijver), Toef Jaeger (schrijver en redacteur NRC Handelsblad) en Jacqueline Bel (hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde), benadrukt de belofte die in het werk van Van Rijswijk verscholen ligt, ‘een belofte van een verrassend oeuvre’.

Uit het juryrapport:
“De jury kent het stipendium toe aan Roos van Rijswijk niet alleen omdat ze mooi kan vertellen of omdat haar stijl bij vlagen die van een dichter is. Ook niet alleen omdat ze met weinig middelen hele werelden neerzet. En ook niet alleen omdat ze de wereld met spot beziet in haar werk, de lezer soms hardop laat lachen en met ironische blik oog houdt voor tragiek. Het gaat om de combinatie van al deze dingen waardoor Roos van Rijswijk een opvallend origineel auteur is, die de wereld van de lezer weet te kantelen in verwondering.”

Nieuws

De Schrijversvakschool, Leeuwarden UNESCO, City of Literature en Tresoar, bundelen de krachten voor de opleidingsmogelijkheden van Friese (aspirant-)schrijvers.
De organisaties werken...

Oud-studente Melani Reumers schreef de essaybundel De wereld een lichaam (Van Oorschot, 2024), haar debuut.

Het lichaam dat in deze bundel essays centraal...

Ze won al de Johan Polak Poëzie Prijs, een nieuwe jaarlijkse onderscheiding voor een dichtbundel, waaraan een bedrag van 50.000 euro...

Annemarie Wisse studeerde succesvol af met het door haar geschreven toneelstuk In De Lift.
Binnenkort gaat het in première, gespeeld door theatergroep...

Meer nieuws

Vul een geldig e-mailadres in!
Vul uw voornaam in.
Vul uw achternaam in.
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42