Schrijversvakschool

Contact Schrijversvakschool

Please let us know your name.
Vul een geldig e-mailadres in
Please write a subject for your message.
Vul uw vraag of bericht in
Er is iets misgegaan. Het gaat om de eerste vijf letters, zonder spaties ertussen

Vaak gestelde vragen

Geven jullie ook online schrijfcursussen?

Ja, vrijwel alle cursussen zijn ook online te volgen (alleen de cursus toneel en de masterclass essay geven we uitsluitend op locatie).
De lessen van deze cursussen duren 3 uur, net als die op locatie. Maar er doen maximaal 8 deelnemers mee, in plaats van 10.
Voor de cursussen voor gevorderden (verhalende non-fictie en roman), geldt een maximum van 7 deelnemers, in plaats van 8.

De lessen worden gevolgd met behulp van de applicaties Zoom (voor de online videolessen) en Slack (voor het delen van documenten en berichten).

Krijg ik korting als ik een tweede cursus volg?

Ja, je hebt recht op korting als je je voor een nieuwe cursus inschrijft binnen 24 maanden na afloop van de eerdere cursus.Je krijgt €50 korting als je gebruikmaakt van een geldige kortingscode. Je vindt deze code in de e-mail 'betalingsbevestiging' van je eerdere cursus. Als je de kortingscode niet meer hebt, heb je nog altijd recht op €30 korting. Stuur dan na voltooiing van je inschrijving een mailtje naar financien@schrijversvakschool.nl met het verzoek de korting handmatig naar je terug te storten. Vermeld daarbij welke cursus je eerder volgde en in welke periode.

Welk niveau moet ik hebben om een cursus te kunnen doen?

Iedereen kan beter leren schrijven en zijn creatief literair niveau verder ontwikkelen. Onze cursussen zijn dan ook in principe geschikt voor je als je de Nederlandse taal goed beheerst en zin hebt om te schrijven. Alleen voor de cursussen roman, verhalende non-fictie en en Masterclass essay dien je al voldoende schrijfervaring te hebben.

Mocht je de cursus roman of verhalende non-fictie willen volgen, dan hoef je geen werk ter toelating te laten lezen. Neem graag contact met ons op om te overleggen of de cursus geschikt voor je is, of geef je schrijfervaring aan op je inschrijfformulier.

Voor de Masterclass essay stuur je wel werk in, voor deze cursus moet je worden aangenomen.

Zijn jullie de 'echte' Schrijversvakschool?

Ja, onze opleiding en cursussen bestaan al veertig jaar en genieten een goede reputatie. De laatste jaren zijn er enkele commerciële initiatieven gestart die verwarring creëren door in hun uitingen onze naam te gebruiken of woorden die daar sterk op lijken ('vakschool voor schrijvers', 'schrijversschool' e.d.), onder andere in gesponsorde zoekresultaten. Laat je dus niet misleiden!

Waarom heb ik geen mail ontvangen van de Schrijversvakschool?

Heb je je aangemeld maar geen bevestiging ontvangen? Controleer je spambox. Gebruik je hotmail of gmail, voeg info@schrijversvakschool.nl dan toe aan je contacten om te voorkomen dat onze mail in je spambox belandt.

Zit de mail ook niet in je spambox, neem dan graag contact op via info@schrijversvakschool.nl.

Wanneer ben ik ingeschreven voor een cursus?

Je staat voor de cursus ingeschreven zodra wij je betaling hebben ontvangen. Na ontvangst van je aanmelding via de website ontvang je per e-mail een factuur, die je kunt voldoen met een bankoverschrijving of via iDeal (aanbevolen). De factuur dient uiterlijk twee weken voor aanvang van de cursus te zijn voldaan, anders komt je aanmelding automatisch te vervallen.

Is het zeker dat ik mee kan doen met de cursus?

Wij doen ons uiterste best iedereen die zich op tijd inschrijft een plaats te bieden. Toch kan het ook bij tijdige inschrijving voorkomen dat een cursus vol zit. Je krijgt daarover zo spoedig mogelijk bericht en je betaling wordt teruggestort. Plaatsing geschiedt op volgorde van inschrijving (dat gelijk is aan het moment van betaling), dus hoe eerder je de factuur voldoet, hoe kleiner het risico dat er misschien geen plaats meer voor je is.

Kan mijn factuur naar een organisatie, bijv. een bedrijf?

Het aanmeldformulier biedt de mogelijkheid een afwijkend factuuradres en de naam van je contactpersoon, het bedrijf of een instantie op te geven, als die de factuur voor je gaat betalen. Ook dan geldt dat je pas bent ingeschreven op het moment dat de factuur is voldaan.

De ervaring leert dat grotere organisaties vaak traag zijn met betalen, waardoor je deelname aan de cursus onzeker blijft. Als je niet zeker weet of je factuur op tijd betaald wordt, raden we je aan de factuur eerst zelf te voldoen. Zodra wij een tweede betaling voor je factuur ontvangen, storten we de eerste betaling meteen naar jou terug.

Mocht je je onder je eigen naam aangemeld hebben, en wil je werkgever of een instantie later alsnog een factuur 'op naam', dan kunnen wij de aanmelding helaas niet voor je aanpassen. Meld je in dat geval opnieuw aan en kies op het formulier de optie 'afwijkende factuurgegevens' en vul de juiste tenaamstellingsgegevens in.
Bevestig deze wijziging ook graag per mail (info@schrijversvakschool.nl), zodat wij je eerdere aanmelding kunnen annuleren.

Kan ik een docent kiezen?

Bij overintekening binnen de inschrijftermijn probeert de school een of meerdere parallelgroepen met andere docenten te vormen. Iedere docent heeft zijn eigen groep. Bij sommige cursussen staan al meerdere docenten vermeld, het is dan op voorhand al zeker dat er voor deze cursus meerdere groepen zullen zijn.
Als er meerdere docenten zijn, krijg je altijd de gelegenheid een voorkeur op te geven. Je ontvangt hierover een tot twee weken voor de start een mail, en met een reply hierop geef je je voorkeur aan. Ook hierbij geldt dat voorkeuren worden gehonoreerd in volgorde van het moment van inschrijving, dat gelijk is aan het moment van betaling (de datum van aanmelding via de site speelt dus geen rol). Indien wij je voorkeur niet kunnen honoreren, en je niet bij een andere docent geplaatst wilt worden, heb je recht op volledige restitutie van het cursusgeld.

Om alle verwarring te voorkomen: soms verwachten cursisten dat ze gedurende een cursusperiode van meerdere docenten les krijgen. Maar dat is niet zo, per cursus heb je steeds les van dezelfde docent.

Hoe zit het met annuleren?

Aanmelden
Een aanmelding (je hebt wel het formulier ingevuld maar nog niet betaald) kan te allen tijde kosteloos worden ingetrokken. Aanmeldingen waarvan de factuur niet op tijd wordt betaald komen automatisch te vervallen, maar indien je hebt besloten van deelname af te zien, stellen we het op prijs als je ons dat even laat weten.
Heb je je alleen aangemeld en nog niet betaald, dan is er is nog geen sprake van een inschrijving c.q. koopovereenkomst en houden wij dus ook geen plaats voor je vrij. 

Inschrijven
Als je wel hebt betaald, en dus bent ingeschreven, kun je tot 14 dagen voor de eerste cursusbijeenkomst kosteloos annuleren. Je krijgt dan het volledige cursusbedrag teruggestort. Bij een latere annulering tot uiterlijk de dag van de eerste bijeenkomst, bedraagt de restitutie 75%. Met deze percentages wijken we ten gunste van de cursist af van de standaard algemene voorwaarden van het NRTO. Bij annuleringen na aanvang van de cursus gelden wel de staffels op pagina 5 van de algemene voorwaarden. 

Annuleren kan uitsluitend per e-mail, dus niet telefonisch. Je ontvangt een bevestiging van je annulering, eveneens per e-mail.

Hoe groot zijn de cursusgroepen?

De groepen bij de cursussen schrijftraining, kort verhaal (proza), column, essay, poëzie, jeugdliteratuur en toneel bestaan uit maximaal 10 deelnemers. Volg je een van deze cursussen online, dan ben je met maximaal 7 deelnemers.

De cursussen roman, verhalende non-fictie en de masterclass essay zijn er voor de gevorderde schrijver. 
De begeleiding is intensiever en vraagt iets meer tijd per cursist, ook in de voorbereiding. Daarom is er in deze groepen ruimte voor maximaal 8 personen. Bij de online-variant zijn dat er nog minder, namelijk 7 in plaats van 8.

Wanneer beginnen de cursussen?

De Schrijversvakschool biedt in drie perioden cursussen aan: in de herfst (vanaf oktober), in de winter (vanaf januari) en in het voorjaar (vanaf april). Kijk voor actuele lesdata op de pagina van de cursus die je wenst te volgen.

Wanneer zijn de vakanties?

in onze planning houden wij rekening met landelijke feestdagen en de schoolvakanties.

Voor de cursussen in Amsterdam en de online cursussen zijn dat de schoolvakanties van regio Noord.
Voor de cursussen in Den Bosch zijn dat de schoolvakanties van regio Zuid.
Voor de cursussen in Utrecht, Den Haag en Rotterdam zijn dat de schoolvakanties van regio Midden.

Let op! Heb je les op zaterdagen? Dan kan het zijn dat je de eerste zaterdag van de schoolvakantie nog les hebt.

Wat zijn de kosten?

Alle schrijfcursussen kosten € 545 met uitzondering van de cursussen roman, verhalende non-fictie en de masterclass essay die € 745 kosten.
Zie voor meer informatie de pagina Kosten.

Kan ik het bedrag voor een cursus in termijnen betalen?

Nee, bij een cursus is gespreide betaling helaas niet mogelijk.

Hoe laat begint mijn les?

Avondlessen zijn altijd van 19.00 tot 22.00 uur. Op zaterdagochtend is er les van 10.00 tot 13.00 uur en op zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. Het gebouw is vanaf een halfuur voor aanvang van de lessen toegankelijk.

Ik ben te laat met inschrijven en wil graag alsnog een cursus volgen, kan dit?

Ook na de uiterste inschrijfdatum kun je je nog inschrijven, je kunt dan uiteraard alleen deelnemen als er nog plaats is. Je kunt altijd contact met ons opnemen om te informeren of er nog plaats is bij een bepaalde cursus. Bel dan met 020-7863 845 of stuur een e-mail.

Waar is de leslocatie?

Amsterdam: De Nieuwe School, Herengracht 274 of Herengracht 613 (boven uitgeverij Van Oorschot).
Voor aanvang van je cursus krijg je per mail medegedeeld op welke van deze twee locaties je les krijgt.

Den Bosch: Huis73, Hinthamerstraat 74.

Den Haag: Koorenhuis, Prinsegracht 27

Rotterdam: De Groene Passage, Mariniersweg 9.

Utrecht: Milieucentrum, Oudegracht 60

Zie de pagina locaties voor meer informatie.

Is de leslocatie toegankelijk voor mindervaliden?

De cursussen in Amsterdam worden gegeven in grachtenpanden zonder lift. 
De lesruimtes in Den Haag en Den Bosch hebben liften, maar ook in Utrecht is er geen lift in het gebouw. Wel zijn daar twee leslokalen op de begane grond goed toegankelijk met rolstoelen.

Mocht het trappenlopen voor jou onmogelijk zijn, maar wil je toch graag bij ons een cursus doen, neem dan altijd contact met ons op. Dan zoeken we samen naar een passende oplossing. We vinden het belangrijk dat iedereen les bij ons kan volgen.

Hoe werkt het onderwijs in groepen?

Een cursusgroep komt achtmaal drie uur bijeen. Daarnaast werkt de cursist tussentijds zelfstandig aan opdrachten. De producten van het thuiswerk worden in de groep besproken. Vanuit de gedachte dat je alleen kunt leren van je eigen schrijven krijgt elke cursist krijgt commentaar op het werk in uitvoering, en wordt daarbij op het persoonlijke schrijfniveau aangesproken en gestimuleerd.

Een cursusgroep roman, speelfilm, verhalende non-fictie en masterclass essay telt maximaal acht deelnemers, een cursusgroep kort verhaal (proza), poëzie, toneel, scenario, essay, jeugdliteratuur en schrijftraining maximaal tien.

Bij overintekening binnen de inschrijftermijn vormt de school een of meerdere parallelgroepen met andere docenten. Je krijgt dan de gelegenheid voorkeur voor een docent op te geven.

Kan ik na een cursus worden toegelaten tot de opleiding?

De afronding van een schrijfcursus geeft geen garantie op toelating tot de vierjarige deeltijdopleiding; ook oud-cursisten dienen de toelatingsprocedure te doorlopen en werk in te zenden. Uiteraard kan dat werk zijn dat in de cursus tot stand is gekomen. Vermeld in je motivatiebrief altijd welke cursus(sen) je hebt gevolgd en bij welke docent. Bij twijfel omtrent toelating zal de toelatingscommissie contact opnemen met je cursusdocent. Zijn of haar oordeel kan van doorslaggevend belang zijn.
Het vermelden van je cursusdocent(en) geeft ons ook de gelegenheid te voorkomen dat je in het basisjaar opnieuw van dezelfde docent les krijgt.

Hoe groot is de werkdruk, en krijgen cursisten huiswerk?

Voor alle cursussen geldt dat er schrijfopdrachten worden gegeven waar de deelnemers thuis aan dienen te werken. Evenals voor studenten van de opleiding geldt voor cursisten dat ze zelf de inspanning moeten leveren die nodig is om vat te krijgen op materiaal en vorm. Reken dus op een huiswerkdruk van ten minste enkele uren per week. Algemeen gesproken geldt: hoe meer tijd je thuis aan de opdrachten besteedt, hoe meer je van de cursus zult leren.

De meeste docenten maken afspraken met hun groep over een maximaal aantal woorden dat per deelnemer besproken kan worden in de les.

Vul een geldig e-mailadres in!
Vul uw voornaam in.
Vul uw achternaam in.
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42