Schrijversvakschool

Docenten

Marjolein Bierens - docent Schrijversvakschool

Marjolein Bierens

Zij studeerde dramaturgie en sociale wetenschappen in Leiden en bezocht de theaterschool in Amsterdam. Ze werkt als schrijfster/regisseur voor uiteenlopende media als toneel, radio, film en opera.

Haar theater- en radiodrama-monologen zijn in vele talen vertaald en uitgezonden in verschillende landen. 'Ik Zeeuws meisje, de Maria Magdalena van de Zuivelvoorziening¹, ontving in 2002 de Prix Europa voor het beste Europese radiodrama, is nog steeds te horen op buitenlandse radiozenders.

Andere stukken als 'Motel Texel¹, 'Loubna!Loubna!', 'Moederland' en 'Klein Verhaal volgden, en werden allen genomineerd voor de Prix Europa. In 2008 werd zij genomineerd voor de Juliane Bartel Preis in Duitsland.

Marjolein Bierens schreef veel toneel voor Productiehuis Zeelandia. Voor haar stuk ‘Land van over zee’ werd zij genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2015. Verder schreef zij libretti voor opera's (oa. Grenspost Zinnewald 2011 en Ontheemd! 2018). In 2012 kwam de film ‘Zomer’ uit, gebaseerd op een eerder toneelstuk, op de Utrechtse filmdagen waar zij het scenario voor schreef. In 2018 kwam de lange radiodrama serie Hotel Schiller uit voor de VPRO waarvoor ze het scenario schreef en deze regisseerde. In 2018 verscheen Hotel Schiller, dat door Marjolein Bierens werd geschreven en geregisseerd. In dit achtdelige VPRO radiodrama werden wekelijks bij NPO Radio 1 de ontroerende verhalen uit Hotel Schiller verteld. 
In sept 2021 volgde hierop haar literaire non-fictie boek Hotel Schiller (Meulenhoff 2021).

Uitgaven:

‘MONOLOGEN: 5 teksten voor jonge vrouwen en 1 voor een oude'. uitgeverij it&fb ‘MOOIE ANNA EEN ZEEUWSE FADO,’ uitgeverij de Drukkery te Middelburg

‘LAND VAN OVER ZEE’, uitgeverij de Drukkery te Middelburg

‘ONTHEEMD !’ De Nieuwe Toneel bibliotheek

Hotel Schiller, Non-fictie, Meulenhoff.

www.marjoleinbierens.nl

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42