Schrijversvakschool

Docenten

Sasja Janssen - docent Schrijversvakschool

Sasja Janssen

Sasja Janssen (1968) is dichter en docente Nederlands als tweede taal. Ze volgde het derde en vierde jaar proza van de Schrijversvakschool, toen nog ’t Colofon geheten. Na de publicatie van haar romans De kamerling en Teresa zegt, verschenen er vier goed ontvangen dichtbundels: Papaver, Wie wij schuilen (genomineerd voor de Jo Peters Poëzieprijs), de in 2014 bejubelde bundel Ik trek mijn species aan (genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2015, in het Engels verschenen als Putting on my Species in 2020) en in 2017 Happy. Deze titels verschenen bij uitgeverij Querido.

Bij uitgeverij Atalanta Pers verscheen in 2018 groet god, een briefwisseling in 22 gedichten tussen Sasja Janssen en Eva Gerlach waarin Janssen de mens verwoordt en Gerlach god. Meest recentelijk verscheen de dichtbundel Virgula. Deze werd bekroond met de Awater Poëzieprijs 2021, genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en Herman de Coninckprijs, en stond op de shortlist voor de Grote Poëzieprijs 2022.

In 2024 won ze de Johan Polak Poëzie Prijs, een nieuwe jaarlijkse onderscheiding voor een dichtbundel, waaraan een bedrag van 50.000 euro is verbonden en daarmee meteen de grootste poëzieprijs in Nederland. Daarnaast won ze, ook in 2024, de driejaarlijkse A. Roland Holst oeuvreprijs, en daarmee een bedrag van 10.00 euro..

Janssen schrijft geregeld voor De Gids, en treedt op in binnen- en buitenland. www.sasjajanssen.nl

Vul een geldig e-mailadres in!
Vul uw voornaam in.
Vul uw achternaam in.
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42