Op vrijdag 27 november zal Wim Brands dichter, essayist, verzamelaar en docent aan Schrijversvakschool Arie van den Berg ondervragen over zijn keuze uit de collectie van de Artis Bibliotheek: ‘Wonderen der natuur’ van Jan Velten (ca. 1700).
Meester Pennewip zei het al in Multatuli’s Ideeën: de mens is een zoogdier. Vreemd dus dat onze soort geen eigen kooi in Artis heeft. In feite heeft de mens sinds heugenis ontkend dat het dier zijn gelijke is.
De geschiedenis van menagerieën en dierentuinen gaat dan ook bovenal over het niet-menselijke dierenrijk. Pas in recente boeken is de mens, als bezoeker en beschouwer van het beestenspul, ook onderwerp. En dan blijkt hoezeer het alledaagse leven door het vertoon van bijvoorbeeld een zebra beïnvloed werd.
Jan Velten
De tekeningen van Jan Velten in de Artis Bibliotheek bieden een blik op misschien wel de vroegste openbare ‘dierentuin’ ter wereld. Op die tekeningen staan uiteraard veel dieren, maar ook mensen. Op 27 november gaat het vooral over die mensen, en wat ze met dieren hadden, of konden hebben.
Deze avond is de vierde in een reeks van gesprekken die Wim Brands met schrijvers en wetenschappers voert naar aanleiding van boeken uit de collectie van de Artis Bibliotheek.
Artis Bibliotheek
De internationaal befaamde Artis Bibliotheek bevat onder meer verzamelingen op het gebied van natuurlijke historie, de dierentuin Artis, moderne natuurstudie, land- en reisbeschrijvingen, Carolus Linnaeus en de evolutietheorie. Sinds 2005 maakt de Artis Bibliotheek deel uit van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
Docent toneel en toneelschrijver Eva Gouda heeft de Vertaalprijs 2024 gewonnen voor haarPOPpulisme De onderscheiding werd op 15 juni 2025
Tussen 2018 en 2024 verbleef oud cursist verhalende non fictie documentair fotograaf en filmmaker Paul van der Stap talloze keren in Transnistrië
Nederland heeft er een literair platform bij De Situatie is een gloednieuwe publicatie die zich toelegt op nieuwe cultuur en verhalen in
In de onlangs verschenen roman van docent Sytske van KoeveringeTwee vrouwen uitgeverij Velvelt 2025 maakt Jip volkomen onverwacht een einde