Schrijversvakschool

Nieuws

Wim Brands en Arie van den Berg in Artis

Wim Brands en Arie van den Berg in Artis

Op vrijdag 27 november zal Wim Brands dichter, essayist, verzamelaar en docent aan Schrijversvakschool Arie van den Berg ondervragen over zijn keuze uit de collectie van de Artis Bibliotheek: ‘Wonderen der natuur’ van Jan Velten (ca. 1700).

Meester Pennewip zei het al in Multatuli’s Ideeën: de mens is een zoogdier. Vreemd dus dat onze soort geen eigen kooi in Artis heeft. In feite heeft de mens sinds heugenis ontkend dat het dier zijn gelijke is.
De geschiedenis van menagerieën en dierentuinen gaat dan ook bovenal over het niet-menselijke dierenrijk. Pas in recente boeken is de mens, als bezoeker en beschouwer van het beestenspul, ook onderwerp. En dan blijkt hoezeer het alledaagse leven door het vertoon van bijvoorbeeld een zebra beïnvloed werd.

Jan Velten
De tekeningen van Jan Velten in de Artis Bibliotheek bieden een blik op misschien wel de vroegste openbare ‘dierentuin’ ter wereld. Op die tekeningen staan uiteraard veel dieren, maar ook mensen. Op 27 november gaat het vooral over die mensen, en wat ze met dieren hadden, of konden hebben.
Deze avond is de vierde in een reeks van gesprekken die Wim Brands met schrijvers en wetenschappers voert naar aanleiding van boeken uit de collectie van de Artis Bibliotheek.

Artis Bibliotheek
De internationaal befaamde Artis Bibliotheek bevat onder meer verzamelingen op het gebied van natuurlijke historie, de dierentuin Artis, moderne natuurstudie, land- en reisbeschrijvingen, Carolus Linnaeus en de evolutietheorie. Sinds 2005 maakt de Artis Bibliotheek deel uit van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Nieuws

Eerder verscheen van docent en oud-student Dorien Dijkhuis een poëziebundel, Waren we dieren (uitgeverij Nieuw Amsterdam 2019). Niet gek dat...

Van docent poëzie en schrijftraining Sasja Janssen verscheen onlangs Mijn vader zegt entropie mijn moeder logica (uitgeverij Querido 2024).

Hoe betrap je...

Oud-student Maria Kager studeerde in 2023 af in de richting proza. In januari verscheen haar debuutroman, De buitengewoon geslaagde opvoeding van Frida Wolf...

Meer nieuws

Vul een geldig e-mailadres in!
Vul uw voornaam in.
Vul uw achternaam in.
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42