Schrijversvakschool

Nieuws

Laatste nieuws

08 maart 2016

Oud-studente Inge Schilperoord haalde met haar roman Muidhond de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Ze volgde de vierjarige vakopleiding aan de Schrijversvakschool en studeerde in 2014 af met deze magistrale debuutroman. Hierin werd ze begeleid door Mireille Geus. Eerder al won Inge de Bronzen Uil 2015 en werd zij genomineerd...

24 februari 2016

Kunsthistoricus Manon Berns volgde lessen jeugdliteratuur bij Sanne de Bakker. Het geheim van Monet is het tweede deel van haar Blockbusterserie voor kinderen en wordt uitgegeven door Kluitman. Het eerste deel, Het Picasso mysterie, werd onlangs genomineerd voor de Hotze de Roosprijs en de Nederlandse Kinderjuryprijs.

De 11-jarige Storm...

19 februari 2016

Docente Anja Sicking schreef Ferrari's in de hemel, volgens uitgeverij Lebowski een ontroerend en geestig portret van een familie die hunkert naar liefde.

Vijf gezinsleden, vijf individuen, op zoek naar elkaar, naar liefde en intimiteit. Moeder Dores verlangt nog altijd naar haar verongelukte piloot die haar zicht bood op een...

28 januari 2016

Erik Rozing volgde enkele cursussen waaronder de cursus proza van Ton Rozeman. Deze maand verschijnt bij uitgeverij Meulenhoff zijn romandebuut De psychiater en het meisje. Eerder verscheen een verhaal van hem in literair tijdschrift De Revisor.

Het leven van de jonge arts Edgar Simons heeft er wel eens zonniger uitgezien...

28 januari 2016

Bij Lemniscaat verschijnt De laatste reis van de Ballerinus, het jeugddebuut van oud-studente Arienne Bolt. Ze was docent tot ze stopte met lesgeven om dit boek te kunnen schrijven. Voor haar is geluk: ‘Even vertoeven in een andere wereld.’ In haar boeken schept ze nu zelf die andere werelden.

www...

04 januari 2016

Het kreeg van Arjan Peters in De Volkskrant vier sterren: Biefstuk, het debuut van Judith Eykelenboom (1983). Judith wilde na haar studie journalistiek geen journalist worden, maar schrijver. Ze belandde op Schrijversvakschool Amsterdam, een goede keuze volgens uitgever Prometheus, en voelde zich meteen als een vis in het water...

31 december 2015

Ingrid Hoogervorst is schrijver, literatuurcriticus en docent bij Schrijversvakschool. Ze verzorgt de boekenrubriek van AVROTROS Nieuwsshow op radio NPO1. Eerder publiceerde ze de romans Woede (2003, genomineerd voor de Literatuurprijs Gerard Walschap), Spiegels (2005), Polsslag (2009, genomineerd voor de Halewijn-literatuurprijs) en Privédomein (2014). Met Zeeschuim schreef zij haar vijfde roman.

Het jonge stel...

01 december 2015

Corrie Gramser volgde de cursus roman bij Nicolien Mizee en niet zonder resultaat. Bij uitgeverij Aspekt verscheen De man met de hoed.

De man met de hoed, gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, is een roman over hoop. Het betreft hier de hoop op een beter leven die Paula...

12 november 2015

Op vrijdag 27 november zal Wim Brands dichter, essayist, verzamelaar en docent aan Schrijversvakschool Arie van den Berg ondervragen over zijn keuze uit de collectie van de Artis Bibliotheek: ‘Wonderen der natuur’ van Jan Velten (ca. 1700).

Meester Pennewip zei het al in Multatuli’s Ideeën: de mens is een zoogdier. Vreemd...

09 november 2015

Leesbaar Amsterdam is de stadsplattegrond van Amsterdam, opgebouwd uit bijna vijfhonderd literaire citaten, met Bloem op de Dappermarkt, Canaponi in de Herengracht, Vondel, Bril, Zwagerman, Nescio, Grunberg, Thijssen, Multatuli, Minco en vele anderen in de straten, pleinen en grachten waar ze over schreven.

Van 2011 tot voorjaar 2015 werkten docent...

30 oktober 2015

Schrijversvakschooldocente Wytske Versteeg schreef Quarantaine (uitgeverij Prometeus). NRC Handelsblad: “Een feest om te lezen (...) met haar derde roman bewijst Wytske Versteeg dat ze in compositie, subtiliteit, zeggingskracht en zeker in stijl een van de beste auteurs van haar generatie is. Misschien wel gewoon de beste.” **** Trouw: “Puntgave roman (...) Met Quarantaine...

20 oktober 2015

Heidi Koren is vierdejaarsstudente proza. Onlangs verscheen haar poezie-debuutbundel Gedachten over een mogelijk einde (Uitgeverij Voetnoot). Dichten is voor Heidi een denkvorm: een gedachte is tenslotte gewoon een gevoel dat je onder woorden probeert te brengen, aldus de dichteres.

Ze vertrekt bij haar gedichten vanuit een gedachte. Dat je alles...

Vul een geldig e-mailadres in!
Vul uw voornaam in.
Vul uw achternaam in.
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42