Schrijversvakschool

Schrijfweek Frankrijk

IMG 4568In de zomer organiseert de Schrijversvakschool een schrijfcursus op een prachtige locatie in Frankrijk. Een week lang kun je volop schrijven in een rustgevende en inspirerende omgeving. 
‘s Ochtends verzorgen docenten van de Schrijversvakschool een groepsles schrijftraining of 
proza.
In de middag kun je je terugtrekken om rustig te schrijven, waarbij de docenten beschikbaar zijn voor individuele vragen en schrijfproblemen.
Inschrijven voor de zomer van 2021 is inmiddels niet meer mogelijk. Komende herfst vind je hieronder de data voor de schrijfweken in de zomer van 2022.

Programma

In de maand voor vertrek is er een kennismakingsles in Amsterdam (Herengracht 274). Je krijgt van tevoren een opdracht voor deze les en ook weer een opdracht mee voor de eerste les in Frankrijk. Het programma ter plaatse is als volgt:

Zondag
16.00-19.00   Aankomst en ontvangst
19.00-21.00   Aperitief en diner

Maandag t/m vrijdag
8.00-9.30        Ontbijt (wanneer het je uitkomt)
10.00-13.00    Groepsles 
IMG 4543 kopieWe lezen en bespreken elkaars werk en geven je een nieuwe opdracht voor de volgende dag. Je kunt kiezen of je een opdracht maakt of werkt aan een eigen project. Naast proza is er ook de mogelijkheid om poëzie te beoefenen. Om het programma zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij je persoonlijke wensen, bieden we vaak de keuze tussen verschillende opdrachten. Je kunt dus ook aan een langer verhaal of een roman werken.
13.15-14.00    Lunch
14.00-19.00    Vrij te besteden, met uiteraard de mogelijkheid om in alle rust te schrijven. De docenten zijn  beschikbaar voor individuele begeleiding en vragen.
19.00-21.00    Aperitief en diner

Zaterdag         
Terugreis

De groepsgrootte bedraagt 6 à 8 deelnemers.

IMG 4408Locatie

Tijdens de schrijfweek verblijf je met de groep in een groot landhuis in de Franse Jura. Het huis is een verbouwde watermolen uit 1800 aan het riviertje de Orain, op een plek waar sinds 1200 een klooster heeft gestaan. De kapel op het terrein en de wijnkelder herinneren nog daaraan. Zowel binnen als buiten zijn er veel rustige werkplekken en schrijfhoekjes om in stilte te kunnen werken.  

De zeer grote tuin (20.000 m2) biedt een weidse blik, diverse terrassen tussen eeuwenoude bomen en een moestuin met ezels en kippen. Als het weer het toelaat (en meestal zit dat wel goed in de zomer) wordt er buiten lesgegeven.

Het huis ligt bij het dorp Séligney, vijftien kilometer ten zuiden van de stad Dole. De omgeving biedt volop mogelijkheden voor fietsen, wandelen en museumbezoek. De streek wordt gekenmerkt door biologische land- en tuinbouw en veeteelt, met als bekendste producten de Comté-kazen en Jura- en Bourgognewijnen. De kathedraal van Dole, met een van de fraaiste en oudste orgels van Europa, is zeker een bezoek waard.

Verzorging

IMG 4550Je verblijf is volledig verzorgd. Alle maaltijden en dranken zijn bij de prijs inbegrepen. Naast de docenten is er een culinair team aanwezig om ervoor te zorgen dat het de deelnemers aan niets ontbreekt. ’s Ochtends kun je ontbijten wanneer het je uitkomt. Na afloop van de ochtendles is er een gezamenlijke lunch. De diners zijn uitstekend verzorgd. Geen grote pan macaroni, maar viergangenmaaltijden van goede kwaliteit (desgewenst ook voor vegetariërs), met verse lokale ingrediënten en, voor wie ervan houdt, heerlijke streekwijnen. Uiteraard staat het je altijd vrij een keer ergens anders te lunchen of te dineren als je dat beter uitkomt.

Logies

Voor de deelnemers zijn vijf tweepersoonskamers beschikbaar (alle met aparte bedden). Het huis bestaat uit meerdere gedeeltes met eigen voorzieningen (badkamer, toilet, keukenblok met koelkast, zit- en eethoek en terras) die worden gedeeld met één andere kamer (dus maximaal 4 personen). Beddengoed en handdoeken zijn inbegrepen.
Ook is er de mogelijkheid met je eigen tent te kamperen in de tuin, je betaalt dan een gereduceerd tarief. Er is in de tuin volop rust en ruimte om te kamperen aan de oever van de rivier.

Je kunt je natuurlijk aanmelden samen met iemand anders, met wie je een kamer wilt delen. Je kunt je ook alleen inschrijven voor een tweepersoonskamer, dan delen wij je op een kamer in met een andere deelnemer van hetzelfde geslacht. Dankzij de kennismakingsles weet je altijd van tevoren met wie je een kamer zult delen. Tegen een toeslag kun je ook een kamer boeken voor één persoon. 

Vervoer

Ter plekke doen we altijd ons best vervoer ter beschikking te stellen als dat gewenst is. Het vervoer van en naar de cursuslocatie is niet inbegrepen, de deelnemers dienen dus de heen- en terugreis zelf te regelen. We noemen graag de mogelijkheden:

IMG 6134Eigen auto:
Per auto bedraagt de afstand vanaf Utrecht ongeveer 750 kilometer. Bij de kennismakingsles kun je desgewenst met andere deelnemers overleggen over de mogelijkheden om te carpoolen.

Trein:
Het station van Dole is aangesloten op het TGV-netwerk en vanuit Parijs duurt de rit met de hogesnelheidstrein slechts 2 uur. Reizend met de trein vanuit Nederland zul je in Parijs nog wel met de metro van Gare du Nord naar Gare de Lyon moeten reizen (reken hiervoor minimaal een uur). Je kunt door de iemand van de organisatie worden opgehaald van het station in Dole.

Vliegtuig en trein:
Voor de snelste verbinding per vliegtuig vlieg je naar Genève (o.a. EasyJet). Vanaf het treinstation op dit vliegveld kun je in ca. 2,5 uur per trein naar Dole reizen.

Voor het plannen van treinreizen en kaartverkoop zie www.nsinternational.nl of www.sncf.com.

Coronamaatregelen

De schrijfweek gaat niet door als er code oranje of strenge reisbeperkingen gelden voor Frankrijk, zoals een quarantaineverplichting. Bij code geel en geen of lichte reisbeperkingen zoals het moeten overleggen van een negatieve coronatest, gaat de week wel door. Als dat onverhoopt toch niet het geval is krijg je gewoon je geld terug, dus geen voucher of iets dergelijks.
Op de cursuslocatie kan anderhalve meter afstand worden gehouden en nemen we alle hygiënemaatregelen in acht. Het delen van een kamer is alleen mogelijk als beide deelnemers bij hun inschrijving aangeven een kamer te willen delen met de andere persoon.

Data en docenten

Zondag 15 tot zaterdag 21 augustus 2021
Docenten: Froukje van der Ploeg en Tjeerd Posthuma
Kennismakingsles in Amsterdam zaterdag 3 juli 14.00-16.30 uur.

IMG 4564Prijzen

De kosten voor deelname bedragen € 1195 per persoon op basis van verblijf in een tweepersoonskamer; oud-cursisten van de Schrijversvakschool krijgen € 50 korting en betalen € 1145.
De toeslag voor bezetting van een tweepersoonskamer door één persoon bedraagt € 150, dus € 1345 totaal resp. € 1295 voor oud-cursisten. 
De korting voor degenen die willen kamperen bedraagt € 100, dus de prijs wordt dan € 1095 per persoon en € 1045 voor oud-cursisten.

Bij de prijs inbegrepen:

  • deelname aan het cursusprogramma met 6 groepslessen (waarvan de eerste in Amsterdam) en de mogelijkheid tot individuele vragen in de middag;
  • logies, incl. bad- en bedlinnen;
  • alle maaltijden en dranken tijdens je verblijf, van de ontvangst op zondagmiddag tot het vertrek op zaterdagochtend;
  • desgewenst ophalen en wegbrengen naar het treinstation in Dole.

Niet bij de prijs inbegrepen:

  • heen- en terugreis naar Dole of de cursuslocatie;
  • verzekeringen.

IMG 4539Informatie en inschrijving

Voor al je vragen over deze schrijfweek kun je rechtstreeks contact opnemen met Froukje van der Ploeg, die ook beide weken als docent aanwezig zal zijn.
telefoon:         06-53618846
e-mail:              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aanmelden kan via het online formulier via de link hieronder. Bij je aanmelding kun je aangeven of je eventueel een eenpersoonskamer wilt (toeslag € 150) of wilt kamperen (korting € 100) of, indien van toepassing, met welke andere deelnemer je een kamer wilt delen. Wil je in aanmerking komen voor de korting van € 50, vermeld dan ook welke cursus je bij ons hebt gevolgd en in welke periode.

Na aanmelding ontvang je een factuur per e-mail. Je bent ingeschreven voor de schrijfweek zodra wij een aanbetaling hebben ontvangen van 50% van het factuurbedrag. De resterende helft van de cursusprijs dient uiterlijk één maand voor vertrek te zijn voldaan. Voor iedere (deel-)betaling ontvang je een bevestiging per e-mail.

 

 Klik op onderstaande link om naar het aanmeldformulier voor de schrijfweken te gaan:

Meld je nu aan

Fotoalbum

Klik op de foto hieronder om het fotoalbum te bekijken:

Nieuws

Water scheppen met een lepeltje - Wiebe BrouwerWater scheppen met een lepeltje

Van oud-student Wiebe Brouwer verscheen Water scheppen met een lepeltje (Uitgeverij Van Gennep 2021).

Kosten noch moeite waren gespaard om haar een...

Lees verder

De gelijktijdigheid der dingen - Frouke ArnsNu ook roman van dichter Frouke Arns

Tijdens een barre winternacht steekt de jonge Syrische vluchteling Nizar per fiets de grens over tussen Rusland en Noorwegen. Uitgeput en beroofd...

Lees verder

Liefdeswerk - Mireille Geus en Anna van PraagBriefwisseling tussen Mireille Geus en Anna van Praag

Nog nooit hebben zoveel mensen thuis een boek zitten schrijven als nu. Uitgevers kunnen de manuscriptenstroom bijna niet aan. Waar komt toch...

Lees verder

Meer nieuws

Gilles van der Loo, auteur

"Ik zou veel meer tijd nodig gehad hebben om beter te worden als ik het alleen had moeten doen."

Eva van Esch, auteur

"Dankzij de Schrijversvakschool hoefde ik niet te leuren met mijn manuscript."

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42