Schrijversvakschool

IMG 4568Beide schrijfweken in Frankrijk in de zomer van 2024 zijn inmiddels volgeboekt.

In de zomer organiseert de Schrijversvakschool een schrijfcursus op een prachtige locatie in Frankrijk. Een week lang kun je volop schrijven in een rustgevende en inspirerende omgeving. 
‘s Ochtends verzorgen docenten van de Schrijversvakschool een groepsles schrijftraining of 
proza.
In de middag kun je je terugtrekken om rustig te schrijven, waarbij de docenten beschikbaar zijn voor individuele vragen en schrijfproblemen.

Programma

In de maand voor vertrek is er een kennismakingsles in Amsterdam (Herengracht 613).
Je krijgt van tevoren een opdracht voor deze les en ook weer een opdracht mee voor de eerste les in Frankrijk.
Het programma aldaar is als volgt:

Zondag
16.00-19.00   Aankomst en ontvangst
19.00-21.00   Aperitief en diner

Maandag t/m vrijdag
8.00-9.30        Ontbijt (wanneer het je uitkomt)
10.00-13.00    Groepsles 
IMG 4543 kopieWe lezen en bespreken elkaars werk en geven je een nieuwe opdracht voor de volgende dag. Je kunt kiezen of je een opdracht maakt of werkt aan een eigen project. Naast proza is er ook de mogelijkheid om poëzie te beoefenen. Om het programma zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij je persoonlijke wensen, bieden we vaak de keuze tussen verschillende opdrachten. Je kunt dus ook aan een langer verhaal of een roman werken.
13.15-14.00    Lunch
14.00-19.00    Vrij te besteden, met uiteraard de mogelijkheid om in alle rust te schrijven. De docenten zijn  beschikbaar voor individuele begeleiding en vragen.
19.00-21.00    Aperitief en diner

Zaterdag         
Terugreis

De groepsgrootte bedraagt 7 à 10 deelnemers.

IMG 4408Locatie

Je verblijft in 'het grootste huis in het kleinste stadje van Frankrijk', gelegen bovenop de heuvels van Bourmont. Deze oude burgemeesterswoning is een warm familiehuis. De oorspronkelijke familie bottelde er onder andere champagne, in de kelder bevinden zich nog oude flessen en wijnvaten. Het huis ligt dan ook in de regio Champagne-Ardennes.

Het huis kijkt uit over de heuvels en heeft meerdere salons, 11 slaapkamers, vier badkamers en twee keukens. Op de bovenste verdieping zijn de standaardkamers met een mooie gedeelde woonkamer. Een verdieping lager zijn de grotere kamers. Er zijn verschillende kamers waar je kunt schrijven, en uiteraard kan dat ook in de tuin. De lessen worden in principe gegeven op het terras, en bij slecht weer binnen. 

In het stadje zelf is een kleine supermarkt, een bakker en een bloemist. Op 30 km ligt Domrémy-la-Pucelle, het geboortedorp van Jeanne d’ Arc met een mooie basiliek. Uiteraard zijn er veel kastelen in de buurt. Het is een bosrijke omgeving, vanaf het huis loop je binnen vijf minuten via een wandelpad de bossen in.

 

Verzorging

IMG 4550Je verblijf is volledig verzorgd. Alle maaltijden en dranken zijn bij de prijs inbegrepen. Naast de docenten is er een culinair team aanwezig om ervoor te zorgen dat het de deelnemers aan niets ontbreekt. ’s Ochtends kun je ontbijten wanneer het je uitkomt. Na afloop van de ochtendles is er een gezamenlijke lunch. De diners zijn goed verzorgd. Geen grote pan macaroni, maar driegangenmaaltijden van goede kwaliteit (desgewenst ook voor vegetariërs), met verse lokale ingrediënten en, voor wie ervan houdt, heerlijke streekwijnen. Uiteraard staat het je altijd vrij een keer ergens anders te lunchen of te dineren als je dat beter uitkomt.

Logies

Voor de deelnemers zijn tien slaapkamers beschikbaar, vijf standaardkamers (ca. 11 vierkante meter) en vijf grote (ca. 30 vierkante meter). Het is mogelijk een grote kamer met iemand te delen, maar alleen als jullie je daarvoor samen aanmelden (je kunt daarbij een voorkeur aangeven voor twee aparte bedden of een tweepersoonsbed). Er zijn vier badkamers voor gedeeld gebruik, dus 2 à 3 personen per badkamer. Beddengoed en handdoeken zijn inbegrepen.

Vervoer

Het vervoer van en naar de cursuslocatie is niet inbegrepen, de deelnemers dienen dus de heen- en terugreis zelf te regelen. We zetten graag de mogelijkheden op een rij:

IMG 6134Eigen auto:
Bourmont-entre-Meuse-et-Mouzon ligt ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Nancy. Per auto bedraagt de afstand vanaf Utrecht ongeveer 600 kilometer. Bij de kennismakingsles kun je desgewenst met andere deelnemers overleggen over de mogelijkheden om samen per auto te reizen.
Trein:
Het dichtstbijzijnde treinstation is dat van Neufchâteau, op ongeveer 20 kilometer van de cursuslocatie. Desgewenst halen we je daar graag op. Reizend met de trein vanuit Nederland reis je via Parijs, waar je van het Gare du Nord ongeveer 800 meter te voet aflegt naar het Gare de l'Est, en daar neem je de TGV naar Nancy. In Nancy stap je dan over op de regionale trein naar Neufchâteau. De reistijd vanaf Amsterdam CS bedraagt 7 à 8 uur. Voor het plannen van treinreizen en kaartverkoop zie www.nsinternational.com of www.sncf.com.

Week 1: zondag 28 juli tot en met zaterdag 3 augustus  - kennismakingsles zaterdagmiddag 20 juli van 14:00 tot 16:30 uur, Herengracht 613 in Amsterdam. Deze week is volgeboekt.
Docenten:  Froukje van der Ploeg en Roos van Rijswijk
Week 2Zondag 25 augustus tot en met zaterdag 31 augustus - kennismakingsles zaterdagmiddag 17 augustus van 14:00 tot 16:30 uur, Herengracht 613 in Amsterdam. Deze week is volgeboekt.
Docenten:  Froukje van der Ploeg en Bianca Boer.

IMG 4564Prijzen

Standaardkamer: € 1550
Grote kamer: € 1675
Grote kamer bij bezetting door twee personen: € 1495 per persoon.

Oud-cursisten van de Schrijversvakschool krijgen € 50 korting op het factuurbedrag (maak bij inschrijving gebruik van je kortingcode). 

Bij de prijs inbegrepen:

  • deelname aan het cursusprogramma met 6 groepslessen (waarvan de eerste in Amsterdam) en de mogelijkheid tot individuele vragen in de middag;
  • logies, incl. bad- en bedlinnen;
  • alle maaltijden en dranken tijdens je verblijf, van de ontvangst op zondagmiddag tot het vertrek op zaterdagochtend;
  • desgewenst ophalen en wegbrengen naar het treinstation in Neufchâteau.

Niet bij de prijs inbegrepen:

  • heen- en terugreis naar Neufchâteau of de cursuslocatie;
  • verzekeringen.

IMG 4539Informatie en inschrijving

Voor al je vragen over deze schrijfweek kun je rechtstreeks contact opnemen met Froukje van der Ploeg, die ook beide weken als docent aanwezig zal zijn.
telefoon:         06-53618846
e-mail:              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aanmelden kan via het online formulier via de link hieronder. Bij je aanmelding kun je het gewenste kamertype selecteren. Wil je samen met iemand anders een kamer delen, schrijf je dan allebei apart in voor een grote kamer en vermeld elkaars naam onder 'opmerkingen'.
Wil je gebruikmaken van korting van € 50, voer je kortingcode dan in in het daarvoor bestemde veld.

Na aanmelding ontvang je een factuur per e-mail. Je bent ingeschreven voor de schrijfweek zodra wij een aanbetaling hebben ontvangen van 50% van het factuurbedrag. De resterende helft van de cursusprijs dient uiterlijk één maand voor vertrek te zijn voldaan. Voor iedere (deel-)betaling ontvang je een bevestiging per e-mail.

 Klik op onderstaande link om naar het aanmeldformulier voor de schrijfweken te gaan:

Meld je nu aan

Fotoalbum

Klik op de foto hieronder om het fotoalbum te bekijken:

Art6

Nieuws

De Schrijversvakschool, Leeuwarden UNESCO, City of Literature en Tresoar, bundelen de krachten voor de opleidingsmogelijkheden van Friese (aspirant-)schrijvers.
De organisaties werken...

Oud-studente Melani Reumers schreef de essaybundel De wereld een lichaam (Van Oorschot, 2024), haar debuut.

Het lichaam dat in deze bundel essays centraal...

Ze won al de Johan Polak Poëzie Prijs, een nieuwe jaarlijkse onderscheiding voor een dichtbundel, waaraan een bedrag van 50.000 euro...

Annemarie Wisse studeerde succesvol af met het door haar geschreven toneelstuk In De Lift.
Binnenkort gaat het in première, gespeeld door theatergroep...

Meer nieuws

Gilles van der Loo, auteur

"Ik zou veel meer tijd nodig gehad hebben om beter te worden als ik het alleen had moeten doen."

Eva van Esch, auteur

"Dankzij de Schrijversvakschool hoefde ik niet te leuren met mijn manuscript."

Vul een geldig e-mailadres in!
Vul uw voornaam in.
Vul uw achternaam in.
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42