Schrijversvakschool


Column


Data en docenten

Schrijfcursus Column Amsterdam

Voorjaar 2022
Docent: Aukelien Weverling
Inschrijven kan tot 17 maart

Acht maandagavonden van 19:00 tot 22:00 uur.

Lesdata: 4, 11 en 25 april,
9, 16, 23 en 30 mei,
13 juni

Met regelmaat lezen we ze in kranten, tijdschriften of op internet: korte stukjes proza die een aangenaam alternatief bieden voor de wat langere stukken. Columns. Ze zijn licht, puntig of melancholiek, en vrijwel altijd persoonlijk van toon. Niet zelden laten ze de lezer met een glimlach achter.

In een goede column wordt het persoonlijke verbonden met het grotere, bijvoorbeeld maatschappelijke kwesties. Door het volgen van diens gedachtegang leren we de schrijver beter kennen; dat is wat de column met het essay gemeen heeft. Maar net als bij poëzie is de kracht ervan dat met een paar rake pennenstreken alles wordt gezegd.

Hoe schrijf jij zelf zo’n goede column? Hoe zeg je veel met weinig woorden? Met welke stem schrijf je die op? En wat heb juist jij te vertellen?

Door middel van oefeningen ga je dieper in op structuur, stijl, perspectief en het suggestieve schrijven. Je leert clichés vermijden en de spanning vast te houden. Om het genre te verkennen lees je columns van gepubliceerde auteurs. Feedback van docent en medecursisten bieden een breder zicht op je eigen thematiek. Aan het eind van de cursus heb je een aantal columns afgerond.

Deze cursus wordt twee keer per jaar aangeboden, in de herfst en in het voorjaar. Je volgt acht lessen van 3 uur in een groep van maximaal 10 deelnemers. De kosten bedragen net als bij de andere cursussen 475 euro.

Inschrijven cursus column

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42