Schrijversvakschool


Actueel


Marieke Lucas Rijneveld wint Booker Prize

Oud-student Marieke Lucas Rijneveld wint Booker Prize

Oud-student Marieke Lucas Rijneveld heeft woensdag de International Booker Prize gewonnen met het boek De avond is ongemak. De 29-jarige auteur was als derde Nederlander genomineerd voor de prestigieuze internationale boekenprijs en is nu de eerste Nederlander die de prijs wint.

"Het is een enorme eer om de International Booker Prize 2020 te ontvangen, ik kan niet anders zeggen dan dat ik zo trots ben als een koe met zeven uiers", luidt de reactie van Rijneveld.

De International Booker Prize, die met een geldbedrag van 50.000 pond (57.000 euro) gepaard gaat, gaat jaarlijks naar een vertaalde roman die in het Verenigd Koninkrijk en Ierland is verschenen. Rijnevelds boek werd aan 21 landen verkocht en verschijnt in het Engels onder de titel The Discomfort of Evening. De auteur heeft de prijs samen met vertaler Michele Hutchison gewonnen.

De avond is ongemak, in Nederland verschenen in januari 2018, gaat over een gereformeerd boerengezin dat hun zoon verliest bij een ongeluk. Het verhaal wordt verteld door de ogen van de tienjarige Jas, die ziet hoe haar familie wordt lamgelegd door verdriet. Het boek stond eerder al op de longlist van de Libris Literatuur Prijs van 2019.

Rijneveld debuteerde in 2015 met de dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh'-prijs voor het beste poëziedebuut. In januari 2019 verscheen Rijnevelds tweede dichtbundel Fantoommerrie, die werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2020 en werd bekroond met de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020.

Nieuws

De terugkeer - Brabants boekpresent 2020Jeroen Thijssen schreef Brabants boekpresent 2020

Elk jaar schrijft een Brabantse schrijver het Brabants boekpresent. Dit jaar werd docent Jeroen Thijssen daartoe uitgenodigd.

In de novelle De terugkeer...

Lees verder

Hotel Schiller - Marjolein BierensHotel Schiller van Marjolein Bierens

Het roemruchte Hotel Schiller aan het Amsterdamse Rembrandtplein was tussen de twee wereldoorlogen een bruisende ontmoetingsplek voor beroemde schilders, toneelspelers en andere...

Lees verder

De gelukkigste klas - Debuutbundel Jack de BoerDebuutbundel Jack de Boer

Niets is mooier dan kinderen naar de andere kant van het schooljaar begeleiden, en tegelijkertijd is er weinig moeilijker dan dat. De...

Lees verder

Meer nieuws

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42