Schrijversvakschool

Nieuws

Jan Vantoortelboom wint Boekenbon Literatuurprijs 2023

Jan Vantoortelboom wint Boekenbon Literatuurprijs 2023

Het boek Mauk van docent proza Jan Vantoortelboom heeft de Boekenbon Literatuurprijs 2023 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Ingrid van Engelshoven donderdagavond 9 november bekend in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag. De Vlaamse schrijver en columnist ontvangt met de prijs een bedrag van 50.000 euro.
"Mauk bevat geen woord te veel en tóch word je gegrepen door de rijkdom van de taal", zei Van Engelshoven bij de prijsuitreiking.

Mauk wordt verder in het juryrapport omschreven als een "verbluffend literair portret van een getraumatiseerde zeventiger die wordt achtervolgd door zijn jeugdherinneringen".

"De grens tussen fictie en werkelijkheid zet Vantoortelboom moeiteloos onder spanning, zonder de psychologische diepgang van zijn personages en de voortgang van het verhaal uit het oog te verliezen", was het verdere oordeel van de jury over het boek.

De overige kanshebbers voor de prijs waren Saskia de Coster met Net echt, Tiemen Hiemstra met W, Roxane van Iperen met Dat beloof ik en Richard Osinga met Munt.

De Boekenbon Literatuurprijs geldt als de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar. In 2022 ging de Boekenbon Literatuurprijs naar het boek Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje.

Nieuws

Oud-studente Melani Reumers schreef de essaybundel De wereld een lichaam (Van Oorschot, 2024), haar debuut.

Het lichaam dat in deze bundel essays centraal...

Ze won al de Johan Polak Poëzie Prijs, een nieuwe jaarlijkse onderscheiding voor een dichtbundel, waaraan een bedrag van 50.000 euro...

Annemarie Wisse studeerde succesvol af met het door haar geschreven toneelstuk In De Lift.
Binnenkort gaat het in première, gespeeld door theatergroep...

De dansvloer is van iedereen (De Arbeiderspers 2024) is een ode aan de onvolmaakte mens. Oud-student poëzie Maaike de Wolf...

Meer nieuws

Vul een geldig e-mailadres in!
Vul uw voornaam in.
Vul uw achternaam in.
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42