Schrijversvakschool

Nieuws

Nieuwe bundel Froukje van der Ploeg

Nieuwe bundel Froukje van der Ploeg

Froukje van der Ploeg studeerde poëzie aan de vakopleiding van Schrijversvakschool Amsterdam. Onlangs kwam haar tweede bundel Zover uit bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Oprechte, herkenbare zoektocht naar ‘hoe te leven’

Zover overziet het leven tot nu toe. De tijd van twijfel is voorbij, het voorlopige karakter is verdwenen. We zijn ouder. Er zijn keuzes gemaakt, huizen gekocht, met vier kamers en een tuin op het zuiden. De romantische momenten in het park, waarop we de toekomst overdachten, liggen achter ons. Er zijn handtekeningen gezet. Wij zijn inkt, de potloodschetsen zijn uitgegumd.
Maar hoe moet dat, hoe vul je later in? Je herhaalt bewegingen, vult machines, voedt kinderen op. Zoekt je weg tussen de oude stenen van de stad, verlangt naar dromen, maar weet dat de dag telt.
Met Zover schreef Froukje van der Ploeg een bundel over een ingevuld en kwetsbaar leven, een ontwapenende en herkenbare zoektocht naar het nu.

Persrecensies

Zover geeft een goed beeld van een fase in het leven, van hoe de “ik” die fase beleeft. Froukje van der Ploeg doet dat in eenvoudige en trefzekere gedichten. […] Al het moois in de bundel dringt zich niet in alle heftigheid op. Zoveel heftigs gebeurt er immers niet, maar in de meeste gedichten is er wel spanning voelbaar. Spanning tussen wat er is en wat de “ik” gewild zou hebben. Spanning tussen hoe het nu gaat en wat er nog kan gebeuren. Het is de spanning van een bout die net niet recht in de moer gedraaid is, een klemmend raam, alles wat net niet klopt. Daardoor is Zover een spannende bundel.’ Liter‘

Froukje van der Ploeg kan scherp observeren en aardig typeren met humor en mooie beelden […] Zij verstaat de kunst ontgoocheling niet loodzwaar te maken.’ NBD Biblion

‘Ze schrijft over alledaagse onderwerpen, maar doet dat met een caleidoscopische vertekening die desoriënteert. Kater maakt nieuwsgierig naar meer.’ NRC Handelsblad

‘Gevoelig en herkenbaar.’ 8weekly

Froukje van der Ploeg (1974) studeerde Audiovisuele vormgeving aan de Kunstacademie St. Joost in Breda en volgde de opleiding poezie aan Schrijversvakschool Amsterdam. Van der Ploeg ontving in 2005 de Hollands Maandblad Poëziebeurs. In 2006 debuteerde zij met de bundel Kater. Ze treedt met grote regelmaat op op festivals, en schrijft ook in opdracht. 

Interview (bron: Meander Magazine)
Je hebt Schrijversvakschool Amsterdam doorlopen. Is dichten iets dat je kunt leren?
In zekere zin. Je moet natuurlijk zin hebben om te schrijven, je moet het willen, en er het talent voor hebben. Dan is het wel te leren. Ik hou van korte heldere zinnen, dat is niet iets wat ik geleerd heb. Je leert suggestief te denken. Wat ik erg leuk en nuttig vond was om je werk elke week met een docent en cursisten te bespreken. Je krijgt meteen een beeld van wat wel en niet goed is. En je bouwt schrijfdiscipline op door elke week iets af te hebben. Ik heb van nature een slechte concentratie, en heb nu wel geleerd hoe ik op schrijf kan raken. 
 

 

Nieuws

De Schrijversvakschool, Leeuwarden UNESCO, City of Literature en Tresoar, bundelen de krachten voor de opleidingsmogelijkheden van Friese (aspirant-)schrijvers.
De organisaties werken...

Oud-studente Melani Reumers schreef de essaybundel De wereld een lichaam (Van Oorschot, 2024), haar debuut.

Het lichaam dat in deze bundel essays centraal...

Ze won al de Johan Polak Poëzie Prijs, een nieuwe jaarlijkse onderscheiding voor een dichtbundel, waaraan een bedrag van 50.000 euro...

Annemarie Wisse studeerde succesvol af met het door haar geschreven toneelstuk In De Lift.
Binnenkort gaat het in première, gespeeld door theatergroep...

Meer nieuws

Vul een geldig e-mailadres in!
Vul uw voornaam in.
Vul uw achternaam in.
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42