Schrijversvakschool

Nieuws

kunstkritiekSchrijversvakschool Amsterdam is trots op ex-cursiste schrijftraining en essay Roos van der Lint. Zij won de hoofdprijs in de categorie essay bij de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek. Essaycursist Flip Cijpers plaatste zich op de shortlist van de Nexus-essaywedstrijd. Flip, gefeliciteerd!

Wil je meer weten over deze schrijfwedstrijden?

Prijs voor de jonge Kunstkritiek Alle hoofd- en basisprijswinnaars krijgen een masterclass aangeboden die wordt ontwikkeld door Domein voor Kunstkritiek. De winnende artikelen worden gepubliceerd in de mediapartners van de Prijs: De Groene Amsterdammer, Knack en hard//hoofd. Ook zal het tijdschrift voor kunstkritiek Tubelight de winnaars vragen een artikel te schrijven.

Uit het juryrapport over Roos: "Het is uitzonderlijk als iemand erin slaagt complexe zaken op een heldere manier te beschrijven. Als een auteur er na stevig denkwerk in slaagt met uitstekende argumenten een goed gekozen onderwerp op glasheldere wijze te behandelen, als de referenties op natuurlijke wijze met de tekst zijn verweven, als de auteur erin slaagt de lezer halfweg het essay mee te nemen in een gedachtesprong, als de hele jury een zucht van opluchting slaakt en opveert, zoals dat het geval was bij 'Kunst als kookwekker', waarom de tijd in de kunst soms stilstaat, wil de jury niet anders dan unaniem en enthousiast de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek categorie essay toekennen aan Roos van der Lint."

De Nexus-wedstrijd Leden van Nexus Connect konden tot 15 november 2012 een essay van niet meer dan 4000 woorden insturen. Het essay diende geschreven te zijn voor een ontwikkeld, maar algemeen publiek. Een jury bestaande uit Rob Riemen (directeur van het Nexus Instituut), Ruud Lubbers (voormalig minister-president), Britta Böhler (advocate en oud-politica) en Marcel van den Boogert (eindredacteur van Nexus) maakte de week voor de conferentie de winnaar bekend. Het winnende essay wordt gepubliceerd in Nexus 63, tussen de bijdragen van de conferentiesprekers. De winnaar mag bovendien aanschuiven bij het exclusieve speakers' dinner op 1 december in Amsterdam, om van gedachten te wisselen met de sprekers van de conferentie. Tijdens de conferentie zal hij of zij een speciale gast van het Nexus Instituut zijn.

Inmiddels is bekend dat Flip de prijs niet won.

 

Nieuws

Eerder verscheen van docent en oud-student Dorien Dijkhuis een poëziebundel, Waren we dieren (uitgeverij Nieuw Amsterdam 2019). Niet gek dat...

Van docent poëzie en schrijftraining Sasja Janssen verscheen onlangs Mijn vader zegt entropie mijn moeder logica (uitgeverij Querido 2024).

Hoe betrap je...

Oud-student Maria Kager studeerde in 2023 af in de richting proza. In januari verscheen haar debuutroman, De buitengewoon geslaagde opvoeding van Frida Wolf...

Meer nieuws

Vul een geldig e-mailadres in!
Vul uw voornaam in.
Vul uw achternaam in.
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42