Schrijversvakschool


Columns van docenten


De meelezer - Bennie Roeters

Een niet onbelangrijke figuur in de schrijversbiotoop is de meelezer. Niet de professionele meelezer zoals een redacteur of dramaturg, maar degene die door de schrijver wordt gevraagd om zijn oprechte mening te geven over zijn manuscript of scenario. Onbezoldigde vrienden of familieleden.

De tijd dat je met je redacteur oeverloos kon dooremmeren over je manuscript in het café, is namelijk voorbij. De gemiddelde redacteur heeft tijd om je werk hooguit twee keer te bespreken waarna de bureauredacteur het verder doorvlooit. Dus om een betrouwbaar beeld te krijgen van je manuscript, zul je toch eerst een beroep moeten doen op je meelezer.
Koester hem, haar. Hij doet dit voor jou, omdat hij je vriend is (nog wel).
De meelezer heeft een tricky positie. Hij wordt als vriend ingeschakeld, maar moet als vijand opereren. Hij zal je wijzen op blunders, afzwaaiers, compleet mislukte passages, trivialiteiten, flauwe grappen, holle pretenties. Aan complimenten doet een goede meelezer niet.
Je moet moed hebben om de meelezer te vragen, en de meelezer om daarop in te gaan. Die moet niet op eieren lopen, maar er juist met een gestrekt been in gaan. Zachte heelmeesters maken tenslotte stinkende wonden.

De meelezer van een scenario moet een scenario kunnen lezen. Daarvan zijn er niet zoveel. Een scenario is een halfproduct en je moet als meelezer door de rare layout heen lezen, en een fase verder denken. Hoe wordt de regisseur in het scenario aangestuurd? Wat zie ik nou eigenlijk? Wat voor soort regisseur hoort bij dit scenario? De acteurs, worden die uitgedaagd? Zijn het volwaardige personages, lopen de scènes? Enzovoorts. Lastig.

Ik zou willen aanraden om de meelezer een gerichte opdracht of vraag te geven: zijn de personages boeiend, wanneer verslapt je aandacht, heb je iets met het thema, enzovoorts. Een echte meelezer zal zich daarbij ook om andere aspecten bekommeren. En hopelijk vriend blijven. En als hij of zij dat nog niet was, kan een meelezer trouwens ook een vriend wórden.

 

Alle docentencolumns

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input

Realisatie website: WebLab42