Schrijversvakschool


Columns van docenten


Slaapliteratuur - Robbert Welagen

Al jaren ben ik een slechte slaper: elke week breng ik vele uren doorwaakt door in bed, meestal met lezen, onder een speciaal gekochte lamp die gericht licht geeft, zodat mijn vriendin wel een hele nacht kan slapen. 

’s Nachts lees ik andere boeken dan overdag. Ik heb de volgende tweedeling gemaakt: overdag lees ik romans die scherp, intelligent en prikkelend zijn. Die al mijn aandacht verdienen. Denk aan Patricia, de laatste roman van Peter Terrin. ’s Nachts lees ik romans die me niet wakkerder maken en niet al mijn concentratie vragen, maar die toch onderhoudend genoeg zijn om door te blijven lezen. Je zou het grapje kunnen maken dat ik ’s nachts maar beter boeken kan lezen die ‘slaapverwekkend’ zijn, maar die boeken zijn gewoonweg slecht geschreven en saai, en ik wil geen slecht geschreven, saaie boeken lezen, ook niet ’s nachts.

Ik vind het een interessant onderscheid: scherpe romans enerzijds en onderhoudende anderzijds. Niet alle boeken hoeven mijn geest te slijpen of me aan het denken te zetten. Soms is het prettig om gewoon een beetje middelmatig voor me uit te lezen, met een verhaal dat nét interessant genoeg is. Zo las ik onlangs ’s nachts Het buitenleven van Rachel Cusk. Ik heb begrepen dat Cusk for the time being een hippe schrijfster is, wellicht dankzij de recente en scherpe roman Transit, maar Het buitenleven uit 2008 is hooguit onderhoudend te noemen, maar dan ook nét. Het is een beetje een sloom en gewoon boek. Een prima nachtboek dus!

In onze maatschappij wordt intelligentie en een scherpe geest hoog aangeschreven. Ook onder schrijvers en hier op school. Deze eigenschappen wil ik ook terugzien in de teksten van studenten, alsof het vanzelfsprekend is. Maar is dat wel zo? We moeten de slapeloze lezer niet vergeten. De slapeloze mens heeft behoefte aan een ander type boek. Het ‘net goed genoeg’ boek. Misschien kunnen we hier op school een nieuwe cursus opzetten: ‘Slaapliteratuur, een introductie’.

Alle docentencolumns

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input

Realisatie website: WebLab42